Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Megas Yeeros: Ο Ν. Λούστας χτίζει δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαMegas Yeeros: Ο Ν. Λούστας χτίζει δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
spot_img

H νέα παραγωγική μονάδα δεν θα δημιουργηθεί σε κάποια βιομηχανική περιοχή, αλλά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Rutgers που ιδρύθηκε το 1766 και είναι ένα από τα πιο γνωστά δημόσια ερευνητικά πανεπιστήμια της Αμερικής.

Επτά χρόνια μετά τη λειτουργία του εργοστασίου της στο New Jersey, η ελληνική βιομηχανία προψημένου γύρου Megas Yeeros ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Πηγές με γνώση αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η εταιρεία συμφερόντων του κ. Νίκου Λούστα, στην οποία έχει επενδύσει και το fund Elikonos Capital Partners, πρόκειται μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να λειτουργήσει τη νέα παραγωγική της μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Megas Gyros διακρίθηκε πρόσφατα με χρυσό βραβείο στην κατηγορία των Vegan με τα προϊόντα Mega meatless στα Food Expert’s Awards 2023 στο πλαίσιο της DETROP.

Σε σχέση με τα δύο εργοστάσια που διαθέτει σήμερα η εταιρεία Megas Yeeros σε Ελλάδα και ΗΠΑ, η νέα παραγωγική μονάδα δεν θα δημιουργηθεί σε κάποια βιομηχανική περιοχή, αλλά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Rutgers που ιδρύθηκε το 1766, μια δεκαετία πριν από την Αμερικανική Επανάσταση και είναι ένα από τα πιο γνωστά δημόσια ερευνητικά πανεπιστήμια της Αμερικής.

Αυτό συνέβη με την περίπτωση της Impossible Foods, που πιστώνει την επιτυχία του φυτικού Impossible Burger της στο FIC. Η Impossible Foods εγκαταστάθηκε στο Food Innovation Center του Rutgers τον Απρίλιο του 2016, για να συνδεθεί με τους κατάλληλους ανθρώπους στην επιστήμη των τροφίμων, προκειμένου να κάνει την ιδέα της πραγματικότητα.

H Impossible Foods όμως δεν είναι η μοναδική. Πολλές κορυφαίες και αναπτυσσόμενες εταιρείες τροφίμων έχουν τα κεντρικά τους γραφεία ή συνεργάζονται με το FIC. Όπως η ισραηλινών συμφερόντων Tnuva, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο και δη παραγωγούς προϊόντων kosher.

Στην περίπτωση της Megas Yeeros, η μονάδα θα λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο, η επένδυση θα αγγίξει τα 2 εκατ. δολάρια και θα παράγει 400.000 τόνους προϊόντων. Σε αυτή τη νέα μονάδα, η ελληνική εταιρεία θα πειραματιστεί με νέα προϊόντα όπως μεξικάνικος γύρος, meatless, γύρος από μοσχάρι και αρνί, κ.ά. Δηλαδή προϊόντα που ταιριάζουν στις διατροφικές επιλογές των Αμερικανών.

Η αγορά των ΗΠΑ στην οποία δραστηριοποιείται παραγωγικά η Megas Yeeros από το 2014, όπως λένε πηγές με γνώση, δεν προσέθεσε απλά τζίρο στα αποτελέσματά της αλλά της έδωσε τη δυνατότητα να δει με έναν αμβλυγώνιο φακό την παγκόσμια αγορά.

Στη χρήση του 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η ελληνική εταιρεία πέτυχε σημαντική ανάπτυξη 33% σε σχέση με το 2020. Οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 45,562 εκατ. ευρώ από 34,356 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 και 41,67 εκατ. ευρώ το 2019. Τα EBITDA άγγιξαν τα 5,468 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 52%, τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν στα 3,766 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 91% και τα καθαρά κέρδη στα 2,9 εκατ. ευρώ από 818.935 ευρώ το 2020. Το κεφάλαιο κίνησης την 31.12.2021 υποχώρησε στα 4,598 εκατ. ευρώ έναντι 11,2 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω της συγχώνευσης των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων από συνδεδεμένες εταιρείες.

Οι πωλήσεις του ομίλου, που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της μητρικής στο εξωτερικό αντιπροσώπευαν το 2021 το 39,6% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 36,8% που ήταν το 2020. Δηλαδή 4 στα 10 ευρώ που μπαίνουν στο ταμείο της Megas Yeeros προέρχονται από τις διεθνείς αγορές. Η συμμετοχή των πωλήσεων προς της χώρες της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 11,86% του κύκλου εργασιών έναντι 23,52% που ήταν το 2020 ενώ οι πωλήσεις προς τις τρίτες χώρες ξεπέρασαν τα 13,58 εκατ. ευρώ από 5,87 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2020, καταγράφοντας ανάπτυξη 131,17%.

Ο τζίρος από τις τρίτες χώρες αφορά κυρίως τις πωλήσεις της θυγατρικής στις ΗΠΑ που λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο στεγασμένο βιομηχανικό χώρο 2.000 τ.μ., με δυναμικότητα επεξεργασίας προϊόντων κρέατος 5.000 τόνους ετησίως.

Πηγή: euro2day

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα