Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο κρίσιμο (μπορεί να) είναι ένα ανθρώπινο λάθος;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠόσο κρίσιμο (μπορεί να) είναι ένα ανθρώπινο λάθος;
spot_img

Επικεφαλής σε ομάδα HACCP ένας… άσχετος με την παραγωγή τροφίμων, γίνεται;

Πριν από λίγες μέρες κάναμε μια ανάλυση των συστημάτων HACCP και πώς στη βιομηχανία τροφίμων δουλεύουμε για να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρώπινο λάθος.

Αλλά, πάντα θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος που λέγεται ανθρώπινο λάθος.

Σε όσα βγαίνουν στην επιφάνεια για την τραγωδία στα Τέμπη, είναι εμφανές ότι δεν λειουργούσε η τηλεδιοίκηση των τρένων και όλα είχαν αφεθεί σε ένα σταθμάρχη. Θα περίμενε κανείς λοιπόν, το σύστημα διαχείρισης των τρένων να είχε επικεντρωθεί στην ελαχιστοποίηση λάθους από τον σταθμάρχη. Σωστά;

Τι θα έπρεπε να κάνουμε λοιπόν εκτός από εκτενή εκπαίδευση στους σταθμάρχες; Και το βασανιστικό ερώτημα είναι τούτο: αφού το όλο σύστημα επαφιόταν σε ένα σταθμάρχη, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος με αυτό το βιογραφικό;

Είναι σαν να βάζουμε επικεφαλής της ομάδας HACCP στην εταιρεία μας, έναν άνθρωπο που να μην έχει καμιά γνώση από τρόφιμα. Θα το κάνατε;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα