Δύο προϊόντα είχαν υψηλότερη τιμή στο ταμείο από την αναγραφόμενη στο ράφι, κατά 25% και 20%.
Συνεχίζεται το σαφάρι των αρχών για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που έχουν άλλη τιμή στο ράφι και άλλη στο ταμείο και στο 99% των περιπτώσεων η τιμή είναι υψηλότερη. Μόλις πέντε ημέρες μετά την επιβολή προστίμου σε σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος για απαίτηση υψηλότερης τιμής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε νέα παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την απαίτηση υψηλότερου τιμήματος από την αναγραφόμενη στην πινακίδα, σε μεγάλο σουπερμάρκετ.
Πρόκειται για κατάστημα της αλυσίδας ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ στις Συκιές Θεσσαλονίκης, όπου μετά από έλεγχο στις 4 Φεβρουαρίου από επιθεωρητές της περιφέρειας, διαπιστώθηκε η ίδια παράβαση σε δύο προϊόντα. Οι ελεγκτές αγόρασαν 20 προϊόντα και από αυτά η «Μαγιονέζα Classic “Condito”, 435 ml» και «Ταμπλέτες πλυντηρίου Πιάτων “Cif”, 26 τεμ.» είχαν υψηλότερη τιμή στο ταμείο, κατά περίπου 25% και 20% αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, “οι τιμές που ανέγραφαν οι πινακίδες πώλησης των προϊόντων ήταν 3,14 ευρώ και 5,82 ευρώ αντίστοιχα ενώ σύμφωνα με την αριθμ 29/04-02-2025, Σειρά 27201/19356 απόδειξη λιανικής που εκδόθηκε από την ταμειακή μηχανή του καταστήματος ήταν 3,92 ευρώ και 6,98 ευρώ (11,64€ – 4,66€ έκπτωση) δηλαδή απαίτηση ή είσπραξη υψηλότερης τιμής κατά 0,78 ευρώ και 1,16 ευρώ ανά τεμάχιο αντίστοιχα από εκείνη που προκύπτει από την πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή, κατά παράβαση της παραγράφου 9 του άρθρου 2Β της ΥΑ 91354/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει”.
Στο σουπερμάρκετ επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ «Απαγορεύεται η απαίτηση ή η είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από αυτό που προκύπτει από την πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή» το οποίο παραβιάζουν συχνά πολλά σουπερμάρκετ τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ξένες χώρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κατσαρίδες σε Ελληνικό εστιατόριο μεγάλου mall
Είτε οφείλεται σε καθυστέρηση στην ενημέρωση για την αύξηση μίας τιμής στο ράφι, είτε σε αμέλεια είτε και εσκεμμένα όπως υποστηρίζουν κάποιοι, το αποτέλεσμα επιβαρύνει την τσέπη του καταναλωτή ο οποίος άλλα έχει υπολογίσει και άλλα καλείται να πληρώσει. Γι αυτό συνίσταται πάντα οι καταναλωτές να ελέγχουν την απόδειξη για να δουν εάν οι τιμές με τις οποίες χρεώθηκαν συμβαδίζουν με τις τιμές για τις οποίες ενημερώθηκαν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς φτιάχνονται οι τσίχλες;