Σε σουπερμάρκετ BAZAAR διαπιστώθηκε παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος των καταναλωτών να γνωρίζουν πόσο κοστίζει αυτό που αγοράζουν
Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επέβαλε το τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, σε κατάστημα της αλυσίδας Super Market Bazaar στο Πολύχρονο Χαλκιδικής, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2025.
Σύμφωνα με την απόφαση, διαπιστώθηκε ότι σε τρία προϊόντα που διατίθεντο προς πώληση δεν υπήρχε πινακίδα τιμής τοποθετημένη στο προϊόν ή δίπλα σε αυτό, με τρόπο ώστε να είναι άμεσα αντιληπτή από τον καταναλωτή η σύνδεση μεταξύ της πληροφορίας και του προϊόντος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φριτέζα αέρα: Όταν οι οδηγίες χρήσεις για τη σωστή θερμοκρασία απειλούν την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρούσμα αλλαντίασης από σκόρδο – Πότε το λαχανικό μπορεί να γίνει επικίνδυνο
Η παράβαση συνιστά παραβίαση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), όπως ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, που προβλέπει σαφείς και εμφανείς ενδείξεις τιμών για όλα τα προϊόντα.
Οι ενδείξεις τιμής δεν περιορίζονται στην απλή παράθεση ενός αριθμού. Συνιστούν κρίσιμο μέσο πληροφόρησης, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αξιολογούν άμεσα το κόστος και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς. Παράλληλα, ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και κοινού, διευκολύνοντας τη διαδικασία συναλλαγής. Πλήθος ερευνών καταδεικνύει επίσης ότι η σαφής και ευδιάκριτη αναγραφή της τιμής ενισχύει σημαντικά την πρόθεση αγοράς.