Τα συντηρημένα τρόφιμα, όπως το σκόρδο σε λάδι ή κενό αέρος, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν δεν φυλάσσονται σωστά
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη τροφιμογενής δηλητηρίαση, που προκαλείται από την τοξίνη του βακτηρίου Clostridium botulinum. Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται σε συνθήκες χωρίς οξυγόνο, γι’ αυτό και ο κίνδυνος σχετίζεται κυρίως με τρόφιμα που είναι συντηρημένα ή κονσερβοποιημένα – όπως λαχανικά σε λάδι, κρέατα σε κονσέρβα ή προϊόντα σε συσκευασία κενού αέρος. Όταν δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν ιδανικό περιβάλλον για την παραγωγή της τοξίνης, η οποία είναι μία από τις ισχυρότερες γνωστές στη φύση και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 105 τροφικές δηλητηριάσεις, 26 καταναλωτές στο νοσοκομείο από σοκολάτες και γλυκά – Ανάκληση εκατοντάδων διαφορετικών προϊόντων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές: Ποιο λάδι είναι πιο κατάλληλο για τηγάνισμα σύμφωνα με επιστημονικό πείραμα με τρεις τύπους ελαιολάδου
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για ύποπτο κρούσμα τροφιμογενούς αλλαντίασης, το οποίο συνδέεται με κατανάλωση σκόρδου κονφί (σιγομαγειρεμένο σε λάδι και συσκευασμένο σε κενό αέρος) που διακινήθηκε σε τοπικές αγορές και μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το κρούσμα σχετίζεται με προϊόν της εταιρείας Le Tapenadier, που αγοράστηκε στην αγορά της πόλης Sommières, στην περιφέρεια Γκαρντ. Το σκόρδο ήταν συσκευασμένο σε κενό αέρος και φυλάχθηκε σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις ημέρες, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του βακτηρίου Clostridium botulinum και την παραγωγή της τοξίνης αλλαντίασης.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πορτοκάλια τίγκα στα φυτοφάρμακα στους πάγκους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Αυτή είναι η εταιρεία που χάνει τις δίκες αλλά συνεχίζει τις στρατηγικές αγωγές εκφοβισμού δημοσιογράφων
Το σκόρδο δεν είναι απρόσβλητο απέναντι σε βακτήρια· αντίθετα, σε ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει ευνοϊκό περιβάλλον για το Clostridium botulinum, το μικρόβιο που προκαλεί αλλαντίαση. Ο κίνδυνος εμφανίζεται κυρίως όταν οι σκελίδες σκόρδου συντηρούνται σε λάδι ή σε συσκευασία κενού αέρος, καθώς έτσι δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες (χωρίς οξυγόνο) που επιτρέπουν στο βακτήριο να αναπτυχθεί και να παράγει την τοξίνη, ιδιαίτερα αν το προϊόν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Για να είναι ασφαλές, το σκόρδο σε λάδι πρέπει να φυλάσσεται πάντα στο ψυγείο και να καταναλώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ η οξίνιση με ξύδι ή λεμόνι μειώνει το pH και περιορίζει τον κίνδυνο. Στη βιομηχανική παραγωγή χρησιμοποιούνται ειδικές θερμικές και συντηρητικές μέθοδοι για να αποτρέψουν τέτοιους κινδύνους. Με απλά λόγια, το σκόρδο δεν είναι ιδιαίτερα ευάλωτο από μόνο του, αλλά σε συνδυασμό με λάδι, έλλειψη οξυγόνου και θερμοκρασία δωματίου μπορεί να γίνει επικίνδυνο τρόφιμο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τηγανητά φαγητά: Νέα αυστηρή προειδοποίηση από επιστήμονες για κίνδυνο καρκίνου και πρόωρης γήρανσης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός στην Ευρώπη: Ανακαλούνται παιδικά αναψυκτικά λόγω σοβαρού κινδύνου υπογλυκαιμίας και απώλειας συνείδησης
Έλεγχοι και ανακλήσεις προϊόντων
Μετά την αναφορά του περιστατικού, οι αρχές της περιφέρειας Ερώ ανέστειλαν την παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, κρίνοντας ότι δεν πληρούνταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας τροφίμων. Παράλληλα, προχώρησαν σε ανάκληση του σκόρδου κονφί της Le Tapenadier, ενώ στην ίδια διαδικασία μπήκαν και άλλα προϊόντα της φίρμας, όπως:
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ευρωπαϊκή Υποκρισία με τα φυτοφάρμακα: Τα απαγορεύει αλλά… τα εξάγει και τα μολυσμένα τρόφιμα επιστρέφουν στους πολίτες της
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η απάντηση της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στο πρόστιμο των 1,44 εκατ. ευρώ για παραπλάνηση καταναλωτών

- Tapenade verte → Πάστα ελιάς πράσινη
- Tapenade noire → Πάστα ελιάς μαύρη
- Crème d’anchois → Κρέμα αντζούγιας (άλειμμα με βάση αντζούγια)
- Délice d’ail → Άλειμμα σκόρδου
- Délice d’ail tomates → Άλειμμα σκόρδου με ντομάτα
- Délice de tomates → Άλειμμα λιαστής ντομάτας
- Délice d’artichaut → Άλειμμα αγκινάρας
- Délice de poivrons → Άλειμμα κόκκινης πιπεριάς
- Préparation de mon père → Σπιτικό άλειμμα “Η συνταγή του πατέρα μου” (μάρκετινγκ όνομα που παραπέμπει σε παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή, πιθανό μείγμα λαχανικών ή ελιάς)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικό προϊόν μπάνιου με επικίνδυνη τοξική ουσία – Μας κατήγγειλε η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Safety Gate
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρύδια: Γιατί πρέπει να τρώτε μια χούφτα κάθε βράδυ πριν τον ύπνο
Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνταν σε αγορές των πόλεων Sommières, Lattes, Sète, Béziers, Vendres-Plage και Port-la-Nouvelle, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας. Οι αρχές καλούν όσους τα έχουν στην κατοχή τους να μην τα καταναλώσουν ούτε να τα ανοίξουν, αλλά να τα απορρίψουν άμεσα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δύο επιδημίες σε εξέλιξη από μολυσμένο κοτόπουλο – Για εκατοντάδες κρούσματα κάνουν λόγο οι Aρχές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέα ανάκληση σε δημοφιλείς πιπίλες που πωλούνται και στην Ελλάδα – Σοβαρός κίνδυνος πνιγμού
Σπάνια αλλά επικίνδυνη νόσος
Η αλλαντίαση είναι σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα δηλητηρίαση που προκαλείται από τις τοξίνες του Clostridium botulinum. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 18 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν από 6 ώρες έως και 10 ημέρες αργότερα.
Περιλαμβάνουν:
- διπλωπία ή θολή όραση,
- πτώση βλεφάρων,
- δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση ή την αναπνοή,
- ξηροστομία,
- μυϊκή αδυναμία ή παράλυση, ιδιαίτερα στους αναπνευστικούς μύες.
Στοιχεία της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας (Santé publique France) δείχνουν ότι την περίοδο 2018–2024 καταγράφηκαν 56 επιδημίες τροφιμογενούς αλλαντίασης, με τις σπιτικές παρασκευές να αποτελούν την κυριότερη πηγή. Από τα 97 συνολικά περιστατικά, το 85% χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ το 35% παρουσίασε τόσο σοβαρά συμπτώματα που απαίτησαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε Ελληνικά ράφια επικίνδυνο μπαχαρικό. Περιέχει επικίνδυνες ουσίες έως και 390% πάνω από το όριο – Δείτε φωτογραφία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται διάφορες γεύσεις χαλβά μολυσμένου με σαλμονέλα – Οι Αρχές προειδοποιούν για σοβαρές παρενέργειες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ακατέργαστο μέλι: Η γλυκιά απόλαυση με τον «πικρό» κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εντοπίστηκαν κι άλλα σταφύλια με αυξημένα φυτοφάρμακα – Κίνδυνος αλλεργιών και εμφάνισης καρκίνου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μικροπλαστικά στην κουζίνα: Πώς να καταναλώνετε λιγότερα
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.