Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Υπερδύναμη” στα γλυκά κρασιά η Ελλάδα – Ένα Vinsanto από τη Σαντορίνη ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / Οικονομία"Υπερδύναμη" στα γλυκά κρασιά η Ελλάδα - Ένα Vinsanto από τη Σαντορίνη ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου
spot_img

Η Ελλάδα σημείωσε την 5η καλύτερη επίδοση στον διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles

Ανάμεσα στους δεκάδες διεθνείς διαγωνισμούς οίνου που διεξάγονται ετησίως ανά την υφήλιο υπάρχει ένας που ξεχωρίζει, γιατί αφορά αποκλειστικά τα γλυκά κρασιά, στα οποία η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση.

Έτσι, στην αξιολόγηση γλυκών οίνων του διαγωνισμού Concours Mondial de Bruxelles, που οργανώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου στη Μαρσάλα της Σικελίας, η Ελλάδα είχε την 5η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 20 χώρες που συμμετείχαν με συνολικά 525 κρασιά. Ανάμεσά τους, σπουδαίες και πασίγνωστες ετικέτες από περιοχές-φάρους στην παραγωγή γλυκών κρασιών, όπως Port, Jerez, Sauternes, Madeira, Marsala, Tokaji και Rivesaltes και κάθε είδους οινοποίηση, από το λιάσιμο σταφυλιών μέχρι την ενδυνάμωση και τη χρήση καρπού προσβεβλημένου από  ευγενή σήψη.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 32 δείγματα κρασιού εκ των οποίων τα 15 κέρδισαν αργυρό, χρυσό ή μεγάλο χρυσό μετάλλιο. Περισσότερα μετάλλια από την Ελλάδα απέσπασαν μόνο η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ 9 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ουγγαρία (υπερδυνάμεις και οι δύο στα γλυκά κρασιά), δεν κέρδισαν κανένα μετάλλιο. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θεωρείται ιδιαίτερα αυστηρός: από τα 525 κρασιά που συμμετείχαν βραβεύθηκαν μόνο τα 174, δηλαδή το 33%, εκ των οποίων μόνο 10 κρασιά (2%) απέσπασαν την ύψιστη διάκριση του «Μεγάλου Χρυσού» μεταλλίου, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό, το εμβληματικό Vinsanto 2002 Late Release από το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη.  

Εκτός από τα Vinsanto της Σαντορίνης, στο διαγωνισμό διακρίθηκαν πολλά ελληνικά μοσχάτα από τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Κεφαλονιά, κρασιά από λιάτικο Κρήτης, από τη Μονεμβασιά και από τη βόρεια Ελλάδα. Όπως αναφέρουν και οι οργανωτές του διαγωνισμού σε ανακοίνωσή τους, «τα ελληνικά νησιά, η Τοσκάνη, ο Λίγηρας και η Μοραβία καθιερώνονται ως περιοχές παραγωγής γλυκών οίνων υψηλής ποιότητας, δίπλα στις ηγέτιδες δυνάμεις του Πορτό, της Μαδέρας, της Μαρσάλας, της Σαράντ και της Ανδαλουσίας». Επίσης, είναι αξιοσημείωτο πως από τα 174 βραβευμένα κρασιά, τα 100 είναι παλαιωμένα πέραν των 7 ετών, κάτι που επιβεβαιώνεται και στις ελληνικές συμμετοχές, όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις του Λιαστού Οίνου εσοδείας 2010 του Συνεταιρισμού της Λήμνου (χρυσό), της Monemvasia Malvasia 2010 και 2012 της Οινοποιίας Τσιμπίδη (χρυσά), του Λιάτικου 2013 της Ιδαίας Οινοποιητική (χρυσό), των Vinsanto 2003, 2004 και 2008 των οινοποιείων Βενετσάνου, Καραμολέγκου και Santo Wines, αντίστοιχα, (1 αργυρό και 2 χρυσά) και του Νέκταρ 2015 από τη Σάμο (αργυρό).

Τα 15 ελληνικά κρασιά που διακρίθηκαν στο Concours Mondial θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή για το κοινό σε ειδικό σταντ στο πλαίσιο της έκθεσης «Αφρός & Νέκταρ, Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι», που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Ωδείο Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρόεδρος του διαγωνισμού, Baudoin Havaux, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνικές επιτυχίες.  Η έκθεση «Αφρός & Νέκταρ» οργανώνεται από την εταιρεία Vinetum η οποία επίσης εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Concours Mondial de Bruxelles.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα