cibum team
Τον προσεχή Ιούλιο αναμένονται τα αποτελέσματα έρευνας, που έγινε με στόχο την βελτιστοποίηση και ανάδειξη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της stevia Ελληνικής καλλιέργειας, για την παραγωγή γλυκαντικών με εξέχουσα γεύση, καθώς και την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων τροφίμων. Το έργο ξεκίνησε το 2017 και συμμετέχουν οι ΕΚΕΤΑΙΒΟ και ΙΤΕ/ΙΜΒΒ-ΤΒΕ. Πρόκειται για ολιστική προσέγγιση του κύκλου παραγωγής του φυτού Stevia Rebaudiana Bertoni ελληνικής καλλιέργειας με συνδυαστική χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας, ακριβείας και τεχνικών απομάκρυνσης πικρής επίγευσης.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία και από την ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ. Διεξήχθη σε 6 ενότητες εργασίας που αφορούν στην καλλιέργεια του φυτού stevia, την απομόνωση των γλυκοζιτών, την κάλυψη/ απομάκρυνση της πικρής μετάγευσης και την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων τροφίμων με υποκατάσταση της ζάχαρης με γλυκοζίτες της στεβιόλης. Θα ολοκληρωθεί με την ανάλυση κύκλου ζωής και την τεχνοοικονομική ανάλυση, του φυτού.