Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία

ΑρχικήΝέαΗ Ελλάδα ανάμεσα στους κορυφαίους 4 παραβάτες στην ΕΕ για παράνομη και λαθραία αλιεία
spot_img

Παράνομα ψάρια στο “πιάτο” της Ευρώπης – Η παράνομη και αδήλωτη αλιεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ

 Παρά τις αυστηρές πολιτικές που θέτει η Ένωση αναφορικά με την ποιότητα των προϊόντων της, ακόμη και σήμερα, παράνομα αλιευμένα θαλασσινά συνεχίζουν να καταλήγουν στα πιάτα των πολιτών της, ΕΕ λόγω των αδύναμων ελέγχων και των ασήμαντων προστίμων σε ορισμένα κράτη μέλη. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσε μια νέα έρευνα από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (EΕΣ), το οποίο εποπτεύει την ΕΕ σχετικά με την παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ).

Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα, εξετάστηκε τόσο η αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου για παράνομη αλιεία, όσο και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων των ίδιων των κρατών μελών της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα χαρακτηρίστηκε μόνο «μερικώς αποδοτικό». Η Εύα Λίντστρομ, μέλος του ΕΕΣ και επικεφαλής του ελέγχου, προέτρεψε τα κράτη μέλη να αγωνιστούν πιο σκληρά για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας εντός ΕΕ, καθώς αυτή αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εσφαλμένη αναφορά των αλιευμάτων είναι η πιο συνηθισμένη παράβαση από τον στόλο της ΕΕ, ακολουθούμενη από την αλιεία σε κλειστές περιοχές ή χωρίς κατανομή ποσοστώσεων και τη χρήση παράνομων εργαλείων.

Ανεπάρκεια στην επιβολή κυρώσεων

Ενώ οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σοβαρών παραβάσεων αλιείας οδήγησαν σε έρευνα ή δίωξη, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ορισμένες πολιτείες δεν επαρκούσαν για να αποτρέψουν την παράνομη αλιεία. Επίσης, δεν υπήρχαν ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών, όπως διαπιστώθηκε. Το μέσο πρόστιμο που επιβλήθηκε για παραβάσεις κυμαινόταν από 200 ευρώ στην Κύπρο, τη Λιθουανία και την Εσθονία και έως 7.000 ευρώ στην Ισπανία. Για αυτό ευθύνονται, μεταξύ άλλων οι διαφορές ως προς το εύρος και την ποιότητα των ελέγχων στα κράτη, οι οποίοι υπονομεύουν το σύστημα πιστοποίησης αλιευμάτων, που εισήχθη από την ΕΕ το 2008.

Η έκθεση συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα ενισχύσουν τα συστήματα ελέγχου τους για να αποτρέψουν την εισαγωγή παράνομων αλιευτικών προϊόντων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από το (ΕΕΣ) να υποβάλει έκθεση για το θέμα το 2021.

Υπεραλιευμένη η Μεσόγειος

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η παρούσα έκθεση συγκρίνει τα αποτελέσματα με μιας αντίστοιχης έρευνας του 2020. Καταλήγει στο ότι πράγματι, υπήρξε πρόοδος στον έλεγχο της θαλάσσιας αλιείας στον Ατλαντικό, αλλά η Μεσόγειος παρέμεινε σημαντικά υπεραλιευμένη.

4 χώρες οι κύριες υπεύθυνες για παραβάσεις

Από το 2015 έως το 2019, τα κράτη μέλη πραγματοποίησαν περισσότερες από 300.000 επιθεωρήσεις. Σε αυτή την τετραετία, το 13% εντόπισε τουλάχιστον μία ύποπτη παράβαση και το 6% τουλάχιστον μία ύποπτη σοβαρή παράβαση. Συνολικά, αναφέρθηκαν 69.400 παραβάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με πάνω από το 76% να εντοπίστηκαν από μόλις τέσσερις χώρες: Ιταλία (46%), Ηνωμένο Βασίλειο (12%), Ελλάδα (11%) και Ισπανία (8%).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, περίπου το 94% των παγκόσμιων πληθυσμών ψαριών υφίσταται εκμετάλλευση ή πλήρη εκμετάλλευση. Παγκοσμίως, η ΠΛΑ εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει μεταξύ 11% και 19% των αλιευμάτων, αξίας 10-23 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα