Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
*Του Νίκου Ζορζοβίλη, BSc Dietetics – MSc Sport Nutrition
Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να τρώμε και σε ποιες ποσότητες. Όλοι έχουμε μοναδικές διατροφικές ανάγκες με βάση τον τρόπο ζωής, το ιστορικό υγείας και τους στόχους μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών από έναν διαιτολόγο (ή διατροφολόγο) μπορεί να είναι χρήσιμη σχεδόν σε όλους.
Οι διαιτολόγοι είναι ειδικοί στα τρόφιμα και τη διατροφή που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με ποικίλες ανάγκες υγείας. Συνεργαζόμενοι με έναν διαιτολόγο, μπορείτε να τονώσετε τη διάθεσή σας, να βελτιώσετε την ενέργειά σας, να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος, να προλάβετε και να διαχειριστείτε ορισμένες ασθένειες, να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας και πολλά άλλα.
Η κύρια έμπνευση για να γίνετε διαιτολόγος θα πρέπει πρώτα και κύρια να είναι οι επαγγελματικές σας φιλοδοξίες. Καθώς ο χρόνος (και τα χρήματα σε ορισμένες περιπτώσεις) που χρειάζονται για να γίνει κάποιος διαιτολόγος είναι σημαντικά, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη το ταξίδι εξίσου με τον προορισμό.
Εάν οι φιλοδοξίες σας είναι να εργαστείτε στον τομέα της υγείας και της ευεξίας γενικά, μπορεί να θέλετε να αφιερώσετε χρόνο για να περιορίσετε πραγματικά τι θέλετε να κάνετε και γιατί θέλετε να το κάνετε. Είναι πολύ πιθανό να θέλετε να βοηθήσετε τους ανθρώπους επειδή έχετε βιώσει το δικό σας ταξίδι μεταμόρφωσης της υγείας σας και θέλετε να το μοιραστείτε με άλλους.
Ας δούμε τώρα μερικά από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου.
Πλεονεκτήματα
Ως μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές σταδιοδρομίας στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, το να εργαστεί κάποιος ως διαιτολόγος έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των άλλων μέσω σωστών διατροφικών συμβουλών. Θα συνεργάζεστε στενά με πολλούς ανθρώπους κάθε μέρα, κάτι που είναι μόνο ένας από τους λόγους που για έναν διαιτολόγο δεν υπάρχουν δύο ίδιες εργάσιμες ημέρες .
Για παράδειγμα, ανάλογα με τον συγκεκριμένο εργασιακό σας ρόλο, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής για έναν επαγγελματία αθλητή μια μέρα και να βοηθήσετε κάποιον να ξεκινήσει το ταξίδι υγείας και φυσικής κατάστασης την επόμενη.
Για πολλούς, και μόνο να βοηθήσετε τους ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους υγείας τους σε ένα νοσοκομείο ή στο γραφείο σας μπορεί να είναι επιβράβευση που αναζητείτε. Μη ξεχνάτε επίσης τις ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, όπως συνέδρια ή εργαστήρια για την τεχνολογία της επιστήμης των τροφίμων ή πρωτοβουλίες δημόσιας πολιτικής (όπως παρεμβάσεις σε σχολεία) που ενδέχεται να είναι διαθέσιμες ανάλογα με το που εργάζεται ο καθένας.
Όσο εξελίσσεστε στην καριέρα σας, υπάρχουν πάντα νέες ευκαιρίες για σας να αναπτυχθείτε και να μετατοπιστείτε με τα μεταβαλλόμενα ενδιαφέροντά σας. Η δουλειά στο νοσοκομείο δεν σας εμπνέει πλέον; Σε αντίθεση με πολλά άλλα επαγγέλματα, η διαιτολογία σας επιτρέπει να αλλάξετε και να προσαρμόσετε το περιβάλλον εργασίας σας ανά πάσα στιγμή.
Ενδιαφέρεστε για μια μεγαλύτερη πρόκληση από τη πρακτική που έχετε κάνει; Εξερευνήστε τις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων για τα συμπληρώματα διατροφής και άλλα ιατρικά είδη που σχετίζονται με τη διατροφή. Αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχουν αρκετά προγράμματα διατροφής για τους γονείς των παιδιών με τα οποία συνεργάζεστε; Ξεκινήστε μια ομάδα παρέχοντας προγράμματα εκπαίδευσης υγείας μετά το σχολείο για τα σχολεία της περιοχής σας και καλύψτε αυτό το κενό. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα.
Μειονεκτήματα
Επειδή ο όρος «σύμβουλος διατροφής» δεν είναι νομικά προστατευμένος τίτλος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον όρο «διαιτολόγος», για παράδειγμα, θα δείτε πως ο άμεσος ανταγωνισμός σας θα είναι πολλά άτομα χωρίς καμία πιστοποίηση, καθώς δεν υπάρχουν καθορισμένα κριτήρια προσόντων ή εμπειρίας που απαιτούνται για να εργαστείτε σε πολλές θέσεις εργασίας στον τομέα της διατροφής. Είναι άλλωστε σημείο των καιρών πως οι μισοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν «σύμβουλοι διατροφής» και «life coaches».
Επίσης, πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα ακολουθούν μια… αποστειρωμένη προσέγγιση στη διατροφή. Να είστε προετοιμασμένοι η πρώτη σας προσέγγιση στη διατροφολογία να είναι η μέτρηση θερμίδων με ισοδύναμα, αναλογίες πρωτεΐνης προς υδατάνθρακες και άλλες οδηγίες που τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση στη διατροφή.
Τέλος, μη ξεχνάμε πως η επαγγελματική απομόνωση είναι λίγο κουραστική όταν πρόκειται να εργαστείτε σε δικό σας γραφείο, ανεξάρτητα από το πόσους ασθενείς βλέπετε. Με την πάροδο του χρόνου, οι καθημερινές πιέσεις και οι συνθήκες της ζωής αφήνουν τους διαιτολόγους στο ιδιωτικό ιατρείο συχνά με περιορισμένο χρόνο για επαρκή διαλείμματα μεταξύ των συμβουλευτικών συνεδριών ή χρόνο για την κάλυψη επαγγελματικών αναγκών, όπως επίβλεψη και συμβουλευτική για δύσκολες περιπτώσεις.