Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι μαγικές ιδιότητες της φράσης “εργασία και χαρά” και πως να την πετύχουμε

ΑρχικήΝέαΕργασίαΟι μαγικές ιδιότητες της φράσης “εργασία και χαρά” και πως να την πετύχουμε
spot_img

Ψυχολόγος και μέλος της νομικής σχολής του Harvard, προτείνει τρεις τρόπους για θεαματικά αποτελέσματα επαναφοράς της χαράς στην εργασία.

    “Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου”, έχει πει ο Κομφούκιος, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στα κριτήρια με τα οποία διαλέγουμε μια δουλειά αλλά και στην σημαντικότητα της χαράς μέσα σε αυτήν. Η δουλειά με την έννοια της εργασίας κατά βάση, αφήνει τη γεύση της υποχρέωσης γιατί βασίζεται στην ανταλλαγή αγαθών για την επιβίωση. Από την άλλη όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, σχετίζεται με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Αν λοιπόν μπορεί η διασκέδαση και η δουλειά να συνυπάρχουν σε μία συνθήκη αυτό θα έχει αποτελέσματα τόσο στη διάθεση μας όσο και στις υπηρεσίες που παρέχουμε σε μια συνεχή αλληλεπίδραση.

   Αν και τα τελευταία χρόνια το “πάθος” γίνεται όλο ένα και περισσότερο, κριτήριο για την εύρεση εργασίας σύμφωνα με έρευνες, ωστόσο αναλόγως το πολιτιστικό επίπεδο, το οικογενειακό υπόβαθρο και διάφορους άλλους παράγοντες, άνθρωποι ακόμη και στις μέρες μας δεν έχουν την πολυτέλεια να μπορούν να βιοπορίζονται από αυτό που αγαπούν περισσότερο. Το γεγονός όμως πως η εργασία τους δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ιδανική επιλογή, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να αδράξουν χαρά από επί μέρους στοιχεία της δουλειάς τους.

   Από μόνο του το αίσθημα της χαράς, είτε μεταφράζεται σε πληρότητα, είτε σε ενέργεια, δημιουργεί ένα ντόμινο θετικών αλληλεπιδράσεων όπως ακριβώς συμβαίνει αντίστοιχα και με τα αρνητικά συναισθήματα. Μεγάλοι αναλυτές και ψυχολόγοι αναφέρουν άλλωστε πως δεν είναι η ίδια η συνθήκη που μας προκαλεί αρνητικά ή θετικά συναισθήματα αλλά η οπτική μας προς αυτή. Η επίτευξη ενός μικρού στόχου στη δουλειά ή η κοινωνική αλληλεπίδραση μας με ένα συνάδελφο μπορεί να πυροδοτήσει το αίσθημα της χαράς, τις πληρότητας ή του ανήκειν, κάτι που κατ’ επέκταση θα έχει επίπτωση στη δουλειά.

   Για δεκαετίες στελέχη που ηγούνται επιχειρήσεων παγκοσμίως, προσπαθώντας να αυξήσουν την απόδοση των εργαζόμενων τους που μεταφράζεται σε κέρδος, κάνουν τις συνθήκες εργασίας όλο και αυστηρότερες, θεωρώντας πως το αίσθημα χαράς και διασκέδασης στην εργασία μπορεί να αποσπάσει την προσοχή. Ωστόσο ψυχολόγοι ανά τον κόσμο όπως η Barbara Fredrickson, ειδική στα θετικά συναισθήματα, προτείνει στο The conversation, ότι “η εμπειρία διασκέδασης και χαράς στη δουλειά μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές μας”. Σύμφωνα με την ίδια, όταν είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και πρόθυμοι να δοκιμαστούμε και να συνυπάρξουμε με άλλους ανθρώπους στη δουλειά, μπορούμε σε βάθος χρόνου να βελτιώσουμε τις ικανότητες μας εν γένει.

   Είναι λογικό πως η πανδημία για πολλούς άλλαξε τις συνθήκες εργασίας, αφού δημιούργησε στους μεν ένα συνεχές άγχος για την επόμενη μέρα, και στους δε ένα αίσθημα για μεγαλύτερη ευελιξία. Σύμφωνα με έρευνα του The conversation μάλιστα, οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν περισσότερο όταν δουλεύουν σε συνθήκες που μπορούν και ορίζουν οι ίδιοι, όπως η εργασία από το σπίτι. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να βοηθούν πολύ κόσμο να βρει την εσωτερική του “ροή”, το αίσθημα δηλαδή της αφοσίωσης και της συγκέντρωσης που εξυπηρετεί την επίτευξη των στόχων.

   Η Rebecca Newton, Ph.D., Οργανωτική και Κοινωνική Ψυχολόγος και Senior Visiting Fellow στο London School of Economics and Political Science και μέλος της Νομική Σχολής του Χάρβαρντ, τονίζει πως ο “επαναπατρισμός” της χαράς που χάσαμε ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να επέλθει από “την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, το να είμαστε θαρραλέοι, αυθεντικοί, ευγνώμονες και συνδεδεμένοι”. Η ίδια προτείνει στο Harvard Business Review, 3 τρόπους για να επαναφέρουμε τη χαρά στην εργασία.

Χτίστε τις δυνάμεις σας κατά τη διάρκεια της μέρας.

    Ουσιαστικά αυτό που εννοεί είναι πως εστιάζοντας στα δυνατά μας σημεία κατά τη διάρκεια της μέρας και ενσωματώνοντας τα στη δουλειά, μπορούν να μας δώσουν μεγάλη ώθηση σύμφωνα με μελετητές της θετικής ψυχολογίας. Σε κάθε άτομο είναι διαφορετικό το στοιχείο αυτό που του δίνει δύναμη. Η διερεύνηση αυτών των στοιχείων μπορεί να γίνει με μια απλή ερώτηση σύμφωνα με τη Newton, “πότε ένιωσα για τελευταία φορά χαρούμενος στη δουλειά και τι είναι αυτό που πυροδότησε αυτή τη χαρά;

Εστιάστε στην επαγγελματική σας ανάπτυξη.

   O χρόνος για την προσωπική ανάπτυξη και η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο σε εμάς όσο και, ως πηγή έμπνευσης, στους άλλους. Αυτό είναι και η βάση της ηγεσίας, που θέλει έναν σωστό ηγέτη να αποτελεί έμπνευση για τους υφισταμένους του ώστε να θέλουν να γίνονται καλύτεροι. Η ψυχολόγος σε αυτό το εγχειρίδιο επαναφοράς της χαράς, προσομοιάζει τη χαρά της μάθησης των παιδιών που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων τους, με τον επαγγελματικό χώρο. Δηλαδή, η σκληρή δουλειά για σημαντικούς στόχους και το θάρρος με το οποίο ξεπερνάμε τα εμπόδια, μπορεί να ανανεώσει το πάθος μας για τη δουλειά.

Μοιραστείτε το με έναν αξιόπιστο συνάδελφο.

   Κάτι που δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι έχασαν λόγω της πανδημίας, είναι η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους τους. Το μοίρασμα των εμπειριών και των συναισθημάτων με ένα συνάδελφο, καθώς και των μελλοντικών στόχων, μπορεί να βοηθήσουν να έρθουμε πιο κοντά στην υλοποίηση τους. Ωστόσο για το μοίρασμα αυτό στην εργασία θα πρέπει πρώτα να ανοικοδομήσουμε σχέσεις μέσω αυτής. Η χαρά σύμφωνα με τους ψυχολόγους δεν είναι ένα ατομικό φαινόμενο, αλλά τις περισσότερες φορές είναι μια αντίδραση που προκαλείται από θετικές συμπεριφορές. Η ουσιαστική συνεργασία μπορεί να ανατρέψει θεαματικά το αίσθημα της “απομόνωσης”. Με αυτό τον τρόπο η βελτίωση και η χαρά στην εργασία δεν θα επέλθει μόνο ατομικά αλλά και ομαδικά. Άλλος ένας τρόπος για πραγματική σύνδεση με τους άλλους, λέει η Newton, είναι το Coaching. Οι ερευνητές προτείνουν ότι “τόσο το άτομο που καθοδηγείται όσο και ο ίδιος ο προπονητής μπορεί να βιώσουν θετικές ψυχοφυσιολογικές αλλαγές από την καθοδήγηση με συμπόνια”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο