Εορτάστηκε και φέτος η παγκόσμια ημέρα για την υγιεινή των χεριών στις 5 Μαΐου.
Κάθε χρόνο, περίπου 4,3 εκατομμύρια ασθενείς στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία αποκτούν τουλάχιστον μία λοίμωξη που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
Η καμπάνια “Σώστε ζωές: Καθαρίστε τα χέρια σας” πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας μεγάλης παγκόσμιας προσπάθειας υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την κινητοποίηση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ώστε να αυξηθεί η τήρηση της υγιεινής των χεριών σε όλους τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό προστατεύει τους εργαζόμενους και τους ασθενείς από λοιμώξεις και διάφορα παθογόνα.
Το προσωπικό πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του και ότι μετά το πλύσιμο των χεριών ακολουθεί πάντα η απολύμανση. Αυτό περιλαμβάνεται στις καλές πρακτικές υγιεινής (GHP) που έχουν θεσπιστεί και στις οποίες οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων πρέπει να εκπαιδευτούν και να τις ακολουθούν πιστά και απαρέγκλιτα.
Οι σχετιζόμενες με την υγειονομική περίθαλψη λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των λοιμώξεων μπορεί να προληφθεί με τη βελτίωση των πρακτικών υγιεινής των χεριών.
Όπως αναφέρει ο Global Food Safety Initiative η άμεση ανθρώπινη παρατήρηση της συμπεριφοράς των εργαζομένων είναι μια άλλη μέθοδος με την οποία οι οργανισμοί προσπάθησαν να αλλάξουν τις συνήθειες του προσωπικού. Αυτή η προσέγγιση έχει επίσης τους περιορισμούς της. Συγκεκριμένα, οργανώσεις έχουν διαπιστώσει ότι αυτού του είδους το μέτρο αλλάζει αφύσικα (και μόνο προσωρινά) τη συμπεριφορά των εργαζομένων. Είναι επίσης συχνά μη πρακτικό, εγείρει ανησυχία για την ιδιωτικότητα και είναι ακριβό.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων υποστηρίζει αυτή την εκστρατεία και υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, ιδίως της υγιεινής των χεριών, ως βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής που συνιστά η αντοχή στα αντιβιοτικά.