Νέα πακέτα μέτρων Omnibus: Παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις ή υπονόμευση των δεσμεύσεων ESG;
Της Άννας Λεκατσά*
Στις 26 Φεβρουαρίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νέα δέσμη προτάσεων Omnibus για την απλούστευση των κανόνων της ΕΕ αναφορικά με τις εκθέσεις εταιρικής βιωσιμότητας ESG και την εξισορρόπηση των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ειδικότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Επιτροπή, μετά από έντονες πιέσεις των βιομηχανιών στην ΕΕ, κυρίως από Γερμανία και Γαλλία, και ως δέκτης των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών στην ΕΕ, στρέφει την προσοχή της στις επιχειρήσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα βοηθήσει τις εταιρείες της ΕΕ να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να προσελκύσουν επενδύσεις, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους κοινούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Το νέο νομοθετικό πακέτο Omnibus περιλαμβάνει την Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD), την Οδηγία για την Εταιρική Δέουσα Επιμέλεια στη Βιωσιμότητα (CSDDD) και τους Κανονισμούς Ταξινομίας της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη νέα δέσμη μέτρων, το 80% των επιχειρήσεων στην ΕΕ δεν θα περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής και οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας εστιάζονται στις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι πιο πιθανό να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Προβλέπεται επίσης, αναβολή των απαιτήσεων υποβολής κατά δύο έτη (έως το 2028) για τις εταιρείες που εμπίπτουν ήδη στο πεδίο εφαρμογής του CSRD και οι οποίες θα έπρεπε να υποβάλλουν εκθέσεις βιωσιμότητας από το 2026 ή το 2027.
Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα πρωτοβουλία που είναι ανοιχτή για υποβολή παρατηρήσεων έως και τις 26 Μαρτίου 2025, συνοδεύει το νέο πακέτο μέτρων Omnibus για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας και τη δέουσα επιμέλεια, προτείνοντας τροποποιήσεις σε τρεις εκτελεστικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς ταξινομίας.
Ο στόχος είναι να γίνει απλούστερη και πιο οικονομική η διαδικασία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις, καθιστώντας ορισμένες απαιτήσεις πιο ευέλικτες και μειώνοντας τον όγκο των δεδομένων που πρέπει να παρέχονται.
Εάν οι νέες προτάσεις εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και εφαρμοστούν όπως ορίζεται σήμερα, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν συνολική εξοικονόμηση ετήσιων διοικητικών δαπανών περίπου 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα κινητοποιήσουν πρόσθετη ικανότητα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των προτεραιοτήτων πολιτικής και τη χρηματοδότηση προς την πράσινη μετάβαση.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν φέρει και έντονες αντιδράσεις, κυρίως από ΜΚΟ και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα αποδυναμώσουν τα πρότυπα βιωσιμότητας και θα υπονομεύσουν τις βασικές δεσμεύσεις ESG (Περιβαλλοντικές, Κοινωνικές και Διακυβερνητικές πρακτικές) που η Επιτροπή είχε πολύ πρόσφατα υιοθετήσει και μάλιστα προειδοποιούσε τα εμπρόθεσμα κράτη-μέλη, λίγους μήνες πριν, να ενσωματώσουν τις απαιτήσεις στο εθνικό τους δίκαιο.
Εξάλλου και σε εθνικό επίπεδο, την 12 Δεκεμβρίου 2024 δημοσιεύθηκε ο εθνικός νόμος 5164/2024 (Α’ 202), ο οποίος ενσωμάτωσε τις διατάξεις της Οδηγίας CSRD, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι παραμένει πιστή στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη του στόχου για την κλιματική ουδετερότητα, έως το 2050.
Αναμένουμε τις εξελίξεις…
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_614
*Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE