Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
Μια εντυπωσιακή άνοδος στις αναφορές παρενεργειών φαρμάκων απώλειας βάρους καταγράφεται στη Βρετανία, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς και αμφισβήτηση γύρω από τη γενικευμένη χρήση τους. Σύμφωνα με νέα στοιχεία από τον βρετανικό Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), το 2024 ο αριθμός των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για σκευάσματα όπως το Ozempic και το Wegovy αναμένεται να υπερβεί τις 7.000, παρουσιάζοντας αύξηση μεγαλύτερη του 350% σε σχέση με το 2023.
Τα φάρμακα αυτά, που βασίζονται στο δραστικό συστατικό σεμαγλουτίδη, προσομοιώνουν τη δράση του GLP-1, μιας ορμόνης που περιορίζει την όρεξη και επιβραδύνει την πέψη. Χάρη σε αυτή τη δράση έχουν γνωρίσει εκρηκτική δημοτικότητα, ιδίως για την απώλεια βάρους. Όμως, η ταχεία εξάπλωσή τους φέρνει στο φως σοβαρές παρενέργειες.
Ανάμεσα στα συμπτώματα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονται πεπτικές διαταραχές όπως παράλυση στομάχου, απόφραξη εντέρου, αλλά και πονοκέφαλοι, κόπωση, ακόμη και μη φυσιολογικές καρδιακές αρρυθμίες. Από τις 2.780 αναφορές που καταγράφηκαν μέχρι τον Μάιο του 2024, 281 χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρές. Η ίδια τάση καταγράφεται και για το νεότερο φάρμακο Mounjaro, το οποίο περιέχει τιρεζεπατίδη και έχει ήδη συνδεθεί με 209 παρενέργειες και έναν θάνατο από την έγκρισή του για απώλεια βάρους τον Νοέμβριο του 2023.
Η περίπτωση της 59χρονης Karen Coe, η οποία λάμβανε το Mounjaro για τον διαβήτη τύπου 2, αποτυπώνει την ένταση της εμπειρίας για ορισμένους χρήστες. Η ίδια περιέγραψε πως μέσα σε λίγες ημέρες εμφάνισε έντονους πόνους, αιμορραγία και απώλεια αισθήσεων, ενώ τελικά παραπέμφθηκε σε χειρουργό λόγω θρόμβων αίματος. Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η αιτιώδης σχέση μεταξύ του φαρμάκου και των θρόμβων, τα αρχικά συμπτώματα θεωρούνται «πιθανώς συνδεδεμένα».
Η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, κατασκευάστρια του Mounjaro, απάντησε ότι η ασφάλεια των ασθενών είναι ύψιστη προτεραιότητα, επισημαίνοντας πως οι γαστρεντερικές διαταραχές αναφέρονται σαφώς στο φύλλο οδηγιών του προϊόντος και ότι οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται στους γιατρούς τους για κάθε παρενέργεια.
Αναφορές αντιδράσεων στη σεμαγλουτίδη ανά έτος:
- 2019: 114 ανεπιθύμητες ενέργειες
- 2020: 144 ανεπιθύμητες αντιδράσεις
- 2021: 336 ανεπιθύμητες αντιδράσεις
- 2022: 534 ανεπιθύμητες αντιδράσεις
- 2023: 1592 ανεπιθύμητες αντιδράσεις
- 2024: (έως τις 19 Μαΐου): 2780 αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.