Τα «μυστικά» πυριτικών αλάτων καλίου, νατρίου και ασβεστίου για ασθένειες των εσπεριδοειδών μετά τη συγκομιδή.
Τα εσπεριδοειδή κατατάσσονται σταθερά στις δέκα κορυφαίες καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, με την καλλιέργεια να εκτείνεται σε πάνω από 10,2 εκατομμύρια εκτάρια παγκοσμίως, αποδίδοντας περίπου 161,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Όμως το βιοτικό στρες ιδίως οι λοιμώξεις που προέρχονται από μύκητες αποσύνθεσης πριν και μετά τη συγκομιδή, προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια βιομηχανία εσπεριδοειδών τα οποία παρουσιάζουν ευαισθησία σε διάφορα παθογόνα -στάδια συγκομιδής, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού, της αποστολής, της αποθήκευσης και της εμπορίας, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες.
Πρόσφατα, η καστανή σήψη, η σήψη alternaria, η ξινή σήψη και η πράσινη και μπλε μούχλα έχουν εμφανιστεί ως οι πιο διάχυτες ασθένειες που προσβάλλουν τα συγκομισμένα εσπεριδοειδή. Τα κύρια ζητήματα μετά τη συγκομιδή περιλαμβάνουν ασθένειες που προκαλούνται από Penicillium digitatum , Penicillium italicum , Geotrichum citri-arantii , Alternaria alternata και Phytophthora citrophthora . Ωστόσο η αρνητική επίδραση των χημικών μυκητοκτόνων στο περιβάλλον και την υγεία απαιτεί οικολογικές εναλλακτικές λύσεις. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν φυσικές θεραπείες όπως επεξεργασία ζεστού νερού, επεξεργασία με ζεστό αέρα και ακτινοβόληση, χρήση ανταγωνιστικών μικροοργανισμών όπως μαγιά, βακτήρια και μύκητες, ενσωμάτωση νανοϋλικών, εφαρμογή χιτοζάνης, φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια και χρήση αλάτων.
Το πυρίτιο, που κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στη Γη μετά το οξυγόνο, κατέχει την κατάσταση μιας «Γενικά Αναγνωρισμένης ως Ασφαλούς» (GRAS) ένωσης. Επί του παρόντος, το πυρίτιο έχει συγκεντρώσει την προσοχή για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα φυτά, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους τόσο σε βιοτικούς όσο και σε αβιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες. Στο άμεσο μέλλον, το πυρίτιο πρόκειται να αναδυθεί ως βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της κηπουρικής. Μεταξύ των ενώσεων του πυριτίου, τα πυριτικά άλατα καλίου, ασβεστίου και νατρίου αξιολογούνται για την πιθανή εφαρμογή τους σε φυτικά συστήματα. Η παρουσία πυριτικού προκαλεί αντίσταση έναντι μυκητιακών και βακτηριακών παθογόνων μέσω μηχανισμών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Italian Journal Of Food Safety, εξετάζει την αποτελεσματικότητα των πυριτικών αλάτων νατρίου, καλίου και ασβεστίου έναντι κοινών ασθενειών των εσπεριδοειδών.
Συμπερασματικά και συνοπτικά, η μελέτη υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα των πυριτικών αλάτων νατρίου, καλίου και ασβεστίου ως βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων έναντι των παραδοσιακών χημικών μυκητοκτόνων για την καταπολέμηση των πρωταρχικών παθήσεων μετά τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Το πυριτικό νάτριο εμφανίστηκε ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία, αναστέλλοντας σημαντικά βασικά παθογόνα όπως το Penicillium digitatum, το Penicillium italicum και το Geotrichum citri-arantii. Επέδειξε ισχυρά προληπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα κατά της καστανής σήψης, της ξινής σήψης και της πράσινης μούχλας. Το πυριτικό ασβέστιο έδειξε επίσης πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη μείωση της μπλε μούχλας. Αυτή η πρόταση έχει σημαντικό βάρος στην αντιμετώπιση της σήψης των εσπεριδοειδών, ιδιαίτερα του P. digitatum, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για περίπου το 90% των συνολικών απωλειών εσπεριδοειδών μετά τη συγκομιδή, και της ξινής σήψης που προκαλείται από το G. citri-aurantii. Επιπλέον, η απλή εφαρμογή τους και η ευρεία διαθεσιμότητά τους τα καθιστούν προσιτές επιλογές για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών που αναζητούν βιώσιμες στρατηγικές ελέγχου ασθενειών.
Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να τελειοποιηθούν τα πρωτόκολλα εφαρμογών και να κατανοηθούν οι μακροπρόθεσμες προεκτάσεις πριν από την ευρεία εφαρμογή. Η πιθανή αντιμυκητιακή ικανότητα αυτής της ένωσης θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω συνεργιστικών συνδυασμών με άλλες θεραπείες όπως θερμότητα, ελάχιστες δόσεις μυκητοκτόνων και βιολογικούς ανταγωνιστές. Τελικά τα ευρήματα της μελέτης, υπογραμμίζουν τον πολλά υποσχόμενο ρόλο των ενώσεων GRAS στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων παραγωγής εσπεριδοειδών.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.