Αυξάνονται τα εστιατόρια που προσθέτουν πληροφορίες για το αποτύπωμα άνθρακα του κάθε πιάτου στο μενού
Άλλο ένα εστιατόριο προσθέτει στο μενού πληροφορίες για το αποτύπωμα άνθρακα του κάθε πιάτου. Πρόκειται για το χoρτοφαγικό εστιατόριο «The Canteen» στο Μπρίστολ της Βρετανίας, και στο μενού επέλεξε να αναγράφει το αποτύπωμα άνθρακα CO2 των πιάτων και όχι τις θερμίδες ( απόσταση που διανύθηκε, εποχικότητα συστατικών και εκπομπές κατά τη παραγωγή). Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου είπαν ότι η στροφή προς μία διατροφή με τροφές με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα, θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στο Nature Food, η βιομηχανία τροφίμων συνεισφέρει περίπου το 40% της κλιματικής βλάβης.
Το «The Canteen» δεν είναι το μόνο εστιατόριο στη Βρετανία που εφαρμόζει αναγραφή του αποτυπώματος άνθρακα. Τον περασμένο Νοέμβριο άλλα τρία Vegan εστιατόρια μπήκαν στη λίστα μέσω της εφαρμογής Foodsteps η οποία περιέχει μια βάση δεδομένων με στοιχεία για την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των υπολογισμών για τα πάντα, από τα διάφορα λιπάσματα, έως τη μέθοδο παράδοσης των πρώτων υλών, τη διαδικασία μαγειρέματος, την κατασκευή οποιασδήποτε συσκευασίας και κάθε αποθήκευση σε ψύξη ή κατάψυξη.
Τα εστιατόρια και οι εταιρείες τροφίμων που πληρώνουν για να εγγραφούν στην πλατφόρμα, μπορούν στη συνέχεια να εμφανίσουν τις βαθμολογίες αποτυπώματος άνθρακα στα μενού ή τη συσκευασία τους, από το Α (πολύ χαμηλό) έως το E (πολύ υψηλό). Το Foodsteps έχει χρηματοδότηση από την κρατική υπηρεσία Innovate UK, και επί του παρόντος περίπου 20 πελάτες.
Ορισμένες χώρες εξετάζουν τώρα την καθιέρωση υποχρεωτικής σήμανσης του άνθρακα, με τη Γαλλία να ελπίζει να έχει θεσπίσει ένα σύστημα έως το 2023.