Εις βάρος της ασκήθηκε δίωξη και της επεβλήθη τσουχτερό πρόστιμο
Μία ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον κράτηση και πρόστιμο 20.000 δολαρίων επειδή πούλησε τρόφιμα που είχαν ανακληθεί.
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Samurai Bowl, Xinchen Liu, ομολόγησε την ενοχή του για εμπορία τροφίμων που υπόκεινται σε ανάκληση λόγω μη ασφαλών επιπέδων βακτηριδίου σταφυλόκοκκου χρυσίζοντα (s. aureus) που βρέθηκαν σε ορισμένα κατεψυγμένα γεύματα.
Τα βακτήρια εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας στο Samurai Bowl.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ντομάτες: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πλύσης για την απομάκρυνση μικροβίων και φυτοφαρμάκων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τίποτα δεν είναι αυτονόητο! Ο λόγος που ανακαλούνται πατάτες από μεγάλο σούπερ μάρκετ
Η Liu καταδικάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Christchurch την Τρίτη, 8 Απριλίου, μετά από δίωξη από το NZFS.
«Τα βακτήρια που βρίσκονται στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι και διάρροια», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος του Υπουργείου Πρωτογενούς Βιομηχανίας της Νέας Ζηλανδίας (Ministry for Primary Industries – MPI), που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια τροφίμων, υγιεινή, πιστοποίηση εξαγωγών (NZFS), Τζένι Μπίσοπ.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βιολογικό τσάι τίγκα σε τοξικό φυτοφάρμακο που προκαλεί καρκίνο, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μάσκες προσώπου: Τίγκα σε βαρέα μέταλλα που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις – Εργαστηριακή δοκιμή
Η ανακάλυψη βακτηρίων οδήγησε στην ανάκληση, την 1η Ιουνίου 2019, όλων των κατεψυγμένων γευμάτων ramen Samurai Bowl που παρασκευάστηκαν από τότε που η Liu είχε αναλάβει την επιχείρηση. Η Liu επιβεβαίωσε ότι η ανάκληση είχε προχωρήσει, παρέχοντας αποδεικτικές φωτογραφίες στους αξιωματικούς ασφάλειας τροφίμων και η ανάκληση έκλεισε τον Αύγουστο του 2019 από το NZFS.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται κονσέρβες σαρδέλας λόγω ελαττώματος στη ραφή των κουτιών – Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία
Αλλά αντί να επιστρέψει το ανακληθέν φαγητό, η Λιου το κατέψυξε και το ξανασέρβιρε!!!
«Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το σωστό, αλλά η κυρία Liu δεν έκανε όπως ισχυρίστηκε και φύλαξε τα γεύματα σε καταψύκτες. Μερικά από αυτά ξεπαγώθηκαν και τέθηκαν στη διάθεση του προσωπικού. Σούπα Miso και κρέας από ανακαλούμενα γεύματα σερβίρονταν επίσης στους πελάτες στο εστιατόριό της. Αυτή ήταν σκόπιμη και απερίσκεπτη συμπεριφορά και οι ενέργειες της κας Liu είχαν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ασθένεια και κίνδυνο για την υγεία ορισμένων πελατών», λέει η Bishop.
Στην Liu επιβλήθηκε κράτηση έξι μηνών κατ’ οίκον για την κατηγορία της ασφάλειας των τροφίμων και για ένα θέμα που αφορούσε την απασχόληση παράνομων μεταναστών στο κατάστημά της.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.