Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ετικέτες τροφίμων: “Ψήνεται” η υποχρεωτική αναγραφή για το αποτύπωμα άνθρακα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕτικέτες τροφίμων: "Ψήνεται" η υποχρεωτική αναγραφή για το αποτύπωμα άνθρακα
spot_img

Η Lou Palmer-Masterton, ιδιοκτήτρια τριών vegan εστιατορίων, προχώρησε στην προσθήκη της επισήμανσης του αποτυπώματος άνθρακα στα μενού της.

Ήδη χρησιμοποιούσε μόνο ανανεώσιμη ενέργεια και στα 3 υποκαταστήματα της μίνι αλυσίδας της «Stem & Glory» , τα οποία συμμετείχαν σε προγράμματα επαναχρησιμοποίησης lunchbox και cup, αλλά ήθελε να πάει και ένα βήμα παραπέρα.

Έτσι, τώρα τα μενού στα δύο καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να περιλαμβάνουν μια βαθμολογία εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για κάθε είδος.

“Αυτό το κίνημα [η επισήμανση του άνθρακα] εκρήγνυται αυτή τη στιγμή, και έχει νόημα να γίνεται” υποστηρίζει η κ. Palmer-Masterton.

Για να επεξεργαστεί και να επιδείξει τις βαθμολογίες άνθρακα για κάθε ένα από τα πιάτα της, η Stem & Glory απευθύνθηκε σε μια βρετανική νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας που ονομάζεται Foodsteps.

Ο ιστότοπος και η εφαρμογή του Foodsteps επιτρέπει στις εταιρείες τροφίμων και τα εστιατόρια να υπολογίζουν το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από ένα συγκεκριμένο προϊόν ή πιάτο “από το αγρόκτημα στο πιάτο”.

Το σύστημα λογισμικού της Foodsteps περιέχει μια βάση δεδομένων με στοιχεία για την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των υπολογισμών για τα πάντα, από τα διάφορα λιπάσματα, έως τη μέθοδο παράδοσης των πρώτων υλών, τη διαδικασία μαγειρέματος, την κατασκευή οποιασδήποτε συσκευασίας και κάθε αποθήκευση σε ψύξη ή κατάψυξη.

Για να συλλέξει όλα αυτά τα δεδομένα, η Foodsteps λέει ότι έχει χρησιμοποιήσει “χιλιάδες αξιολογημένες επιστημονικές μελέτες, παράλληλα με τη δική τους πρωτογενή έρευνα”.

Τα εστιατόρια και οι εταιρείες τροφίμων που πληρώνουν για να εγγραφούν στο σχέδιό της, μπορούν στη συνέχεια να εμφανίσουν τις βαθμολογίες αποτυπώματος άνθρακα στα μενού ή τη συσκευασία τους, από το Α (πολύ χαμηλό) έως το E (πολύ υψηλό).

Η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Foodsteps – Anya Doherty – σκέφτηκε την ιδέα για την επιχείρηση αυτή, όταν ερευνούσε βιώσιμα συστήματα τροφίμων στο μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Λέει ότι “Είναι ένα παζλ για να καταλάβουμε τη βαθμολογία άνθρακα ενός τροφικού στοιχείου, επειδή πρόκειται για την κατανόηση των διαφορετικών κύκλων ζωής που περνάει ένα τρόφιμο.”

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τομέα των τροφίμων, καθώς μια πρόσφατη έκθεση ανέφερε ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μπορεί να αντιπροσωπεύει το 40% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα διαθέσιμα συστήματα επισήμανσης άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει το προαναφερθέν Foodsteps, το οποίο έχει χρηματοδότηση από την κρατική υπηρεσία Innovate UK, και επί του παρόντος περίπου 20 πελάτες.

Επίσης, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το – από καιρό καθιερωμένο – σύστημα επισήμανσης του άνθρακα που παρέχεται από την Carbon Trust. Αυτός ο οργανισμός ξεκίνησε από την κυβέρνηση της χώρας το 2001, αλλά τώρα είναι ιδιωτική εταιρεία, και η επισήμανσή της προσφέρεται παγκοσμίως.

Επιπλέον, υπάρχει ένα νέο σύστημα επισήμανσης που προσφέρεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται Foundation Earth, ο οποίος καταγράφει τις εκπομπές άνθρακα ως μέρος μιας ευρύτερης βαθμολογίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό υποστηρίζεται από τα περισσότερα από τα κύρια σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τη Nestle.

Άλλες, πολύ μεγάλες εταιρείες, εργάζονται για την ανάπτυξη της δική τους επισήμανσης άνθρακα.

Έρευνα της Carbon Trust για το 2020 σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες σε όλη τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι το 67% των καταναλωτών ήταν υπέρ της επισήμανσης του αποτυπώματος άνθρακα.

Ο Christopher Kong, επικεφαλής της βρετανικής μάρκας εναλλακτικών προϊόντων κρέατος Better Nature, αναφέρει ότι ελπίζει πως η διαφάνεια της επισήμανσης του άνθρακα θα βοηθήσει να σταματήσει η ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων να είναι γεμάτη από αναλήθειες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Τα προϊόντα της Better Nature, χρησιμοποιούν την επισήμανση της Foodsteps και βαθμολογούνται με “Α”.

Ο καθηγητής Mohini Sain του Πανεπιστημίου του Τορόντο είναι ένας παγκόσμιος εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη βιοαποικοδομήσιμων συσκευασιών τροφίμων. Η ανησυχία του σχετικά με την επισήμανση του άνθρακα είναι το κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δεν είναι νομοθετικά υποχρεωτική. Αναρωτιέται, «Οι επιχειρήσεις θα επισημαίνουν μόνο τα προϊόντα Α κατηγορίας και δεν θα επισημαίνουν αυτά που παίρνουν “F”;»

Ορισμένες χώρες εξετάζουν τώρα την καθιέρωση υποχρεωτικής σήμανσης του άνθρακα, με τη Γαλλία να ελπίζει να έχει θεσπίσει ένα σύστημα έως το 2023.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) αναφέρει ότι, ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόθεση να καταστεί υποχρεωτική η επισήμανση του άνθρακα, αλλά εξετάζει το ζήτημα.

Πηγή:BBC

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο