Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η ετήσια έκθεση για την γρίπη των πτηνών στην ΕΕ το 2020

ΑρχικήΝέαEFSA: Η ετήσια έκθεση για την γρίπη των πτηνών στην ΕΕ το 2020
spot_img

Η EFSA έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές του Δεκεμβρίου τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για την επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά και τα άγρια πτηνά στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020.

Το 2020, η οδηγία 2005/94/ΕΚ του Συμβουλίου απαίτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ (ΚΜ) να διενεργούν επιτήρηση για τη γρίπη των πτηνών (AI) στα πουλερικά και τα άγρια πτηνά και να κοινοποιούν τα αποτελέσματα στην αρμόδια αρχή. Με βάση αυτό, τα ΚΜ, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο εφάρμοσαν προγράμματα συνεχούς επιτήρησης για την παρακολούθηση των εισβολών ιών ΑΙ σε πουλερικά και άγρια πτηνά.

Η EFSA έλαβε εντολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκεντρώνει, να επικυρώνει, να αναλύει και να συνοψίζει τα δεδομένα που προκύπτουν από τα προγράμματα επιτήρησης της γρίπης των πτηνών σε ετήσια έκθεση.

Αυτή είναι η δεύτερη τέτοια έκθεση που συντάσσεται με τη χρήση δεδομένων που υποβάλλονται απευθείας στην EFSA από τα ΚΜ.

Η έκθεση συνοψίζει τα αποτελέσματα των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δραστηριοτήτων εποπτείας που διεξήχθησαν το 2020, οι οποίες συνίσταντο σε:

  • Ορολογικές έρευνες για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των υποτύπων AIV H5 και H7 στα πουλερικά (ενεργός επιτήρηση).
  • Παθητική επιτήρηση με στόχο την ιολογική ανίχνευση της ΑΙ σε άγρια πτηνά που βρέθηκαν νεκρά ή ετοιμοθάνατα.

Συνολικά, ελήφθησαν δείγματα σε 24.768 εγκαταστάσεις πουλερικών (PEs), εκ των οποίων 46 ήταν οροθετικά για στελέχη του ιού H5 και επτά για στελέχη H7. Οι οροθετικές εγκαταστάσεις εντοπίστηκαν σε εννέα ΚΜ (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα έτη, τα υψηλότερα ποσοστά οροθετικών PEs βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις εκτροφής υδρόβιων πτηνών και χηνών αναπαραγωγής. Από τις 53 PEs με θετικές ορολογικές δοκιμές για H5/H7, επτά βρέθηκαν θετικές: έξι για τη χαμηλή παθογονική γρίπη των πτηνών (LPAI) και ένα για την εξαιρετικά παθογονική γρίπη των πτηνών (HPAI).

Επιπλέον, 13 χώρες ανέφεραν επίσης αποτελέσματα PCR από 748 PEs που δεν αντιστοιχούσαν στη δοκιμή παρακολούθησης ενός θετικού συμβάντος ορολογίας (π.χ. σε ορισμένες PEs χρησιμοποιήθηκαν δοκιμές PCR για έλεγχο). Είκοσι πέντε από αυτές τις PEs βρέθηκαν θετικές για AI ιικό RNA. Αυτές οι θετικές PEs εντοπίστηκαν στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Συνολικά ελήφθησαν δείγματα από 18.968 άγρια πτηνά, με 878 πτηνά να είναι θετικά στον ιό HPAI. Δεκατέσσερις χώρες ανέφεραν άγρια πτηνά θετικά στην HPAI, με όλα τα στελέχη HPAI να αναγνωρίζονται ως H5. Τα περισσότερα θετικά πτηνά μολύνθηκαν με H5N8, με μικρότερο αριθμό N1, N3, N5 και μη αναγνωρισμένων NA υποτύπων. Επιπλέον, υπήρχαν 317 πτηνά που βρέθηκαν θετικά στον ιό LPAI H5 ή H7 και 429 πτηνά που βρέθηκαν θετικά στον ιό AI που δεν είναι H5/H7, σύμφωνα με 31 χώρες.

Τα ευρήματα επιτήρησης για τα πουλερικά και τα άγρια πτηνά για το 2020 συζητήθηκαν σε σχέση με τις τρέχουσες γνώσεις επιδημιολογίας της ΑΙ στην Ευρώπη, ιδίως της επιδημίας H5N8 που εντοπίστηκε στα τέλη του 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση της EFSA, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6953

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο