Το 2020, το 8,6% του πληθυσμού της ΕΕ και περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας (21,7%) δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμό τους με λαχανικά κάθε δεύτερη ημέρα. Επιπλέον, το 3,3% του πληθυσμού της ΕΕ και ένα στα δέκα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας (9,7%) δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για σύνδεση στο internet. Πρόκειται για δύο από τα δεκατρία στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του σοβαρού ποσοστού υλικής και κοινωνικής στέρησης.
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ισοδύναμο χορτοφαγικών γευμάτων, καταγράφηκε στη Βουλγαρία (54,6%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (45,6%) Από την άλλη, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (3,8%), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (3,9%), το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία (και οι δύο 6,6%).
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη σύνδεση στο διαδίκτυο καταγράφηκε στη Ρουμανία (40,9%), ακολουθούμενο από τη Βουλγαρία (26,6%). Από την άλλη, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Σουηδία (1,1%), ακολουθούμενο από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (και τα δύο από 1,3%).
Και για τους δύο δείκτες, τα μερίδια ήταν χαμηλότερα σε κάθε χώρα για το συνολικό πληθυσμό σε σύγκριση με τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.
Πηγή: Eurostat