Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευρωπαϊκοί έλεγχοι σε τυροκομεία στη Θεσσαλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυρωπαϊκοί έλεγχοι σε τυροκομεία στη Θεσσαλία
spot_img

Ικανοποιητική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας αλλά ανεπάρκεια στον συντονισμό μεταξύ των ελληνικών φορέων ελέγχου.

Έλεγχοι σε δεκάδες επιχειρήσεις παραγωγής τυροκομικών προϊόντων πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη Θεσσαλία προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των διεθνών κανόνων υγιεινής όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τους ελέγχους αποδείχθηκε ότι η Θεσσαλία συνεχίζει τη μακροχρόνια παράδοση να εφαρμόζει αυστηρά τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής στα δεκάδες τυροκομεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και το γεγονός επιβεβαιώθηκε από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του «Προγράμματος εργασίας ελέγχων και αναλύσεων υγείας και τροφίμων 2023», από κλιμάκιο κοινοτικών υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι έδωσαν έμφαση σε όλη την διαδικασία παραγωγής προϊόντων, από την εκτροφή για την παραγωγή γάλακτος μέχρι και το τελικό προϊόν.

Οι έλεγχοι στη Θεσσαλία, που ακολούθησαν εκείνους που είχαν προηγηθεί στην Ήπειρο, έδειξαν ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται κανονικά για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα στο πέρασμα του χρόνου και οι εγχώριες ελεγκτικές αρχές έκαναν πρόοδο με βάση τις συστάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων από προηγούμενο έλεγχο (που είχε πραγματοποιηθεί δέκα χρόνια πριν, το 2013, και που αφορούσε αποκλειστικά τους κανόνες υγιεινής στην παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων).

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε τυροκομεία της Λάρισας και της Μαγνησίας και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε, πέραν των κανόνων υγιεινής, και στην αποδοτικότητα των αρμόδιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και στη συνεργασία των εμπλεκόμενων με τους ελέγχους Υπηρεσιών, όπως το αρμόδιο υπουργείο, ο ΕΦΕΤ που έχει και τη γενικότερη εποπτεία, και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από τους ελέγχους, και μέσω διαδικτυακής αξιολόγησης που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι εκτός από τις βελτιώσεις στα θέματα υγιεινής και την αποδοτικότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπάρχει η αναγκαιότητα -από την πλευρά της Πολιτείας- καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης (ΥΠΑΑΤ, ΕΦΕΤ) με τις περιφερειακές, καθώς και η καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας σε θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο