Μια αξιολόγηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα υποστηρίξει την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη Listeria από την επιτροπή του Codex.
Η κοινή αυτή συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για τη μικροβιολογική εκτίμηση κινδύνου (JEMRA) θα κάνει εκτίμηση κινδύνου της Listeria στα τρόφιμα και η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τους… συνήθεις υπόπτους για την παρουσία Listeria, μεταξύ των οποίων τα φυλλώδη χόρτα, το πεπόνι, τα κατεψυγμένα λαχανικά όπως ο αρακάς και το καλαμπόκι και τα έτοιμα προς κατανάλωση θαλασσινά.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προηγούμενες εργασίες του FAO και του ΠΟΥ, όμως όπως φαίνεται υπάρχει επιτακτική ανάγκη για επικαιροποίηση, αφού οι εστίες λιστερίωσης εξακολουθούν να εμφανίζονται και πλέον συνδέονται με οχήματα τροφίμων που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων των νωπών και ελάχιστα επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών.
Όπως αναφέρει το Food Safety News, το 2020, η JEMRA αξιολόγησε την παρουσία Listeria monocytogenes σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, για να επεξεργαστεί τα τελευταία δεδομένα και να αξιολογήσει την ανάγκη τροποποίησης ή ανάπτυξης νέων μοντέλων και εργαλείων εκτίμησης κινδύνου για αυτό το παθογόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν αρκετά κενά στο τρέχον μοντέλο εκτίμησης κινδύνου και συμφώνησαν ότι η ενημέρωσή του θα συμβάλει στην ενημέρωση των στρατηγικών ανάλυσης κινδύνου, μεταξύ των οποίων και σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs).
Τον Μάρτιο του 2022 προτάθηκε από την Επιτροπή του Codex για την Υγιεινή των Τροφίμων πρόταση να γίνει εκτίμηση επικινδυνότητας για τη Listeria monocytogenes. από το αγρόκτημα στο πιάτο. Έτσι, ο FAO και ο ΠΟΥ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων για το θέμα αυτό, η οποία θα ενημερώνει για πιθανή μελλοντική αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών του Codex σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων για τον έλεγχο της Listeria σε αυτά.
Θα συμμετάσχουν επιλεγμένοι εμπειρογνώμονες στη μικροβιολογική εκτίμηση κινδύνου για τη Listeria monocytogenes στα τρόφιμα και μπορούν να προστεθούν στον κατάλογο της JEMRA που ισχύει για μελλοντικές εργασίες έως το τέλος του έτους. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου 2022 και θα συνεχιστεί μέχρι να εντοπιστούν αρκετοί κατάλληλοι υποψήφιοι.
Εκτός όμως από το έμψυχο υλικό, ο FAO και ο POY χρειάζονται επικαιροποιημένα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού στα τρόφιμα, όπως η διαθεσιμότητα μοντέλων και εργαλείων εκτίμησης κινδύνου, τα δεδομένα επιτήρησης για τη Listeria σε τρόφιμα και εστίες λιστερίωσης, μεταξύ άλλων. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να αντληθούν από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία, τις αρμόδιες κατά τόπους αρχές κτλ. και μπορούν να υποβληθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2022.