Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεσσαλονίκη: Φάτε τα θαλάσσια… alien προτρέπει η περιβαλλοντική οργάνωσης iSea

ΑρχικήΝέαΘεσσαλονίκη: Φάτε τα θαλάσσια... alien προτρέπει η περιβαλλοντική οργάνωσης iSea
spot_img

«Pick the Alien» για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

  • Την τελευταία τριετία, 60 σεφ μαγείρεψαν περισσότερα από 350 κιλά βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών.

Βάλτε στο πιάτο σας λεονταρόψαρο, μπλε καβούρι, ακανθόπερκα, σουπιοκαλάμαρο, άσπρη και μαύρη αγριόσαλπα προτρέπουν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με στόχο τη μείωση των ξενικών ειδών για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο του προγράμματος «Pick the Alien», την τελευταία τριετία, 60 σεφ μαγείρεψαν περισσότερα από 350 κιλά βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών, δημιούργησαν 44 νέες συνταγές με ξενικά είδη και συνολικά 59 καταστήματα εστίασης συμμετείχαν στο πρόγραμμα της iSea, προσθέτοντας μάλιστα στο μενού τους τα θαλάσσια ξενικά είδη.

Όλες τις δράσεις που υλοποίησαν από το 2019, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη, για την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών για τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παρουσίασαν σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση μέλη της iSea.

Όπως τόνισαν ο Νίκος Δούμπος και η Νικολέττα Σιδηροπούλου, τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία. Διευκρίνισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα, είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 270 θαλάσσια ξενικά είδη να έχουν εντοπιστεί στα νερά της.

Το 2022 το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πανελλαδικά σε Ιόνιο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αργολικό, Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 28 γαστρονομικές εκδηλώσεις και περισσότεροι από 5.000 καταναλωτές ενημερώθηκαν για τα θαλάσσια ξενικά είδη και την υπεύθυνη κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, δοκιμάζοντας βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη.

Παράλληλα, σε κάθε περιοχή πραγματοποιούνταν σχετικά σεμινάρια κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων περισσότεροι από 100 αλιείς. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, για πρώτη φορά στη Μεσόγειο πραγματοποιείται πιλοτική χρήση παγίδων από επαγγελματίες αλιείς για τη στοχευμένη αλιεία λεονταρόψαρων.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα