Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεσσαλονίκη: Φάτε τα θαλάσσια… alien προτρέπει η περιβαλλοντική οργάνωσης iSea

ΑρχικήΝέαΘεσσαλονίκη: Φάτε τα θαλάσσια... alien προτρέπει η περιβαλλοντική οργάνωσης iSea
spot_img

«Pick the Alien» για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

  • Την τελευταία τριετία, 60 σεφ μαγείρεψαν περισσότερα από 350 κιλά βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών.

Βάλτε στο πιάτο σας λεονταρόψαρο, μπλε καβούρι, ακανθόπερκα, σουπιοκαλάμαρο, άσπρη και μαύρη αγριόσαλπα προτρέπουν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea με στόχο τη μείωση των ξενικών ειδών για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο του προγράμματος «Pick the Alien», την τελευταία τριετία, 60 σεφ μαγείρεψαν περισσότερα από 350 κιλά βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών, δημιούργησαν 44 νέες συνταγές με ξενικά είδη και συνολικά 59 καταστήματα εστίασης συμμετείχαν στο πρόγραμμα της iSea, προσθέτοντας μάλιστα στο μενού τους τα θαλάσσια ξενικά είδη.

Όλες τις δράσεις που υλοποίησαν από το 2019, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη, για την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών για τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παρουσίασαν σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση μέλη της iSea.

Όπως τόνισαν ο Νίκος Δούμπος και η Νικολέττα Σιδηροπούλου, τα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως για τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, την τοπική οικονομία καθώς και την ανθρώπινη υγεία. Διευκρίνισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα, είναι από τις πιο επηρεασμένες χώρες με περισσότερα από 270 θαλάσσια ξενικά είδη να έχουν εντοπιστεί στα νερά της.

Το 2022 το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πανελλαδικά σε Ιόνιο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αργολικό, Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 28 γαστρονομικές εκδηλώσεις και περισσότεροι από 5.000 καταναλωτές ενημερώθηκαν για τα θαλάσσια ξενικά είδη και την υπεύθυνη κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών, δοκιμάζοντας βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη.

Παράλληλα, σε κάθε περιοχή πραγματοποιούνταν σχετικά σεμινάρια κατά τη διάρκεια των οποίων ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων περισσότεροι από 100 αλιείς. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος, για πρώτη φορά στη Μεσόγειο πραγματοποιείται πιλοτική χρήση παγίδων από επαγγελματίες αλιείς για τη στοχευμένη αλιεία λεονταρόψαρων.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα