ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνFDA: Κρούσματα ηπατίτιδας Α από βιολογικές φράουλες!

FDA: Κρούσματα ηπατίτιδας Α από βιολογικές φράουλες!

2 λεπτά ανάγνωσης

17 ασθενείς εκ των οποίων οι 12 χρειάστηκε να νοσηλευθούν, από την νέα εστία Ηπατίτιδας Α που συνδέθηκε με φράουλες.

Ο FDA, μαζί με το CDC, τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Καναδά και τον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων, διερευνούν μια πολυκρατική εστία λοιμώξεων ηπατίτιδας Α στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά που ενδεχομένως συνδέονται με φρέσκες βιολογικές φράουλες που φέρουν την επωνυμία FreshKampo και HEB, και διατέθηκαν στην αγορά μεταξύ 5 Μαρτίου 2022 και 25 Απριλίου 2022.

- Advertisement -

Επί του παρόντος, τα δυνητικά επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής τους. Οι άνθρωποι που αγόρασαν τις συγκεκριμένες φρέσκες φράουλες στο προαναφερθέν διάστημα και στη συνέχεια τις κατέψυξαν για μεταγενέστερη κατανάλωση, δε θα πρέπει να τις φάνε. Τα προϊόντα αυτά πωλήθηκαν στους ακόλουθους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των Aldi, HEB, Kroger, Walmart και Trader Joe’s.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα ιχνηλάτησης δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες φρέσκες βιολογικές φράουλες αποτελούν την πιθανή αιτία ασθένειας σε αυτή την εστία. Οι ημερομηνίες έναρξης της ασθένειας κυμαίνονται από 28 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2022.

- Advertisement -

Δεδομένου ότι η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, ενδέχεται να συμπεριληφθούν πρόσθετα προϊόντα.

Σύσταση από τον FDA

Οι καταναλωτές, τα εστιατόρια και οι έμποροι λιανικής πώλησης δεν θα πρέπει να πωλούν, να σερβίρουν ή να τρώνε φρέσκες βιολογικές φράουλες που φέρουν την επωνυμία FreshKampo ή HEB εάν αγοράστηκαν μεταξύ 5 Μαρτίου 2022 και 25 Απριλίου 2022.

- Advertisement -

Επίσης όσοι αγόρασαν τις φρέσκες φράουλες και στη συνέχεια τις κατέψυξαν για μεταγενέστερη κατανάλωση, δεν πρέπει να τις καταναλώσουν, αλλά να τις απορρίψουν.

Ο FDA αναφέρει επίσης πως όσοι κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα προϊόντα την αναφερόμενη περίοδο και δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Α, θα πρέπει να συμβουλευτούν αμέσως έναν επαγγελματία υγείας για να καθορίσουν εάν απαιτείται προφύλαξη μετά την έκθεση (PEP). Το PEP συνιστάται για ανεμβολίαστα άτομα που έχουν εκτεθεί σε ιό ηπατίτιδας Α τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επειδή ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει μια λοίμωξη από ηπατίτιδα Α εάν χορηγηθεί εντός 14 ημερών από την έκθεση. Όσοι έχουν ενδείξεις προηγούμενου εμβολιασμού ηπατίτιδας Α ή προηγούμενης λοίμωξης από ηπατίτιδα Α δεν χρειάζονται PEP.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αντισώματα γρίπης Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής – Τι έδειξαν οι αναλύσεις στο γάλα

Οι επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα του H5N1 σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.

Listeria στα RTE τρόφιμα: Ο φάκελος που θα ζητά ο ΕΦΕΤ στους ελέγχους μετά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2895

Από την 1η Ιουλίου 2026 οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση θα πρέπει να διαθέτουν τεκμηριωμένο φάκελο για τη Listeria monocytogenes. Τι προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/2895 και ποια στοιχεία θα ζητά ο ΕΦΕΤ κατά τους επίσημους ελέγχους

Εκθέσεις βιωσιμότητας επιχειρήσεων: Τι αλλάζει με τα αναθεωρημένα ESRS και το νέο εθελοντικό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα πρότυπα ESRS, μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, ενώ εισάγει νέο εθελοντικό πρότυπο για επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD.