Ένα σημαντικό βήμα για την υγεία των καταναλωτών.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έκανε ένα ιστορικό βήμα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, απαγορεύοντας την κόκκινη χρωστική Νο. 3 στα τρόφιμα και τα προσλαμβανόμενα φάρμακα.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί δεκαετίες ερευνών που συνδέουν τη συνθετική χρωστική ουσία με πιθανούς κινδύνους καρκίνου στα ζώα. Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αναμένεται να επηρεάσει μια σειρά προϊόντων τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των καραμελών και των σνακ που χρησιμοποιούν τη ζωντανή κόκκινη χρωστική ουσία κερασιού, γνωστή και ως ερυθροσίνη.
Η απαγόρευση έρχεται μετά από αίτηση που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2022 από ομάδες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον και η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, με την οποία εφιστούσαν την προσοχή στις καρκινογόνες ανησυχίες που περιβάλλουν τη χρωστική ουσία. Η απόφαση ευθυγραμμίζεται επίσης με την πρόσφατη κίνηση της Καλιφόρνιας να απαγορεύσει την κόκκινη χρωστική ουσία Νο. 3, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2023.
Οι εταιρείες έχουν πλέον προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 2027 για να αναδιαμορφώσουν τα τρόφιμα και έως τις 18 Ιανουαρίου 2028 για να συμμορφωθούν για τα προσλαμβανόμενα φάρμακα. Η αλλαγή αυτή αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των συνθετικών πρόσθετων στα καταναλωτικά αγαθά.
Ο Dr. Jerold Mande, επίκουρος καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επαίνεσε τη δράση του FDA, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ καθυστερημένη» και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια ανανεωμένη δέσμευση του FDA να ενεργεί προς το συμφέρον του κοινού, παρά τις προκλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων.
Ο Ken Cook, συνιδρυτής και πρόεδρος της Environmental Working Group, γιόρτασε την κίνηση αυτή ως «μνημειώδη νίκη» για την υγεία των καταναλωτών, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς δεκαετίες συνηγορίας από ηγέτες της δημόσιας υγείας όπως ο Michael Jacobson.
Η κόκκινη χρωστική Νο 3 χρησιμοποιούνταν ευρέως σε πολλά τρόφιμα, ιδίως σε γλυκά, αλλά αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί είχαν ήδη αρχίσει να καταργούν σταδιακά τη χρήση της.
Ωστόσο, εναλλακτικές λύσεις, όπως η κόκκινη χρωστική Νο 40, η οποία δεν έχει δείξει τους ίδιους κινδύνους για τον καρκίνο, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στη βιομηχανία. Ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα, απαγορεύοντας την κόκκινη χρωστική Νο 40 από τα προϊόντα διατροφής που πωλούνται στα δημόσια σχολεία λόγω ανησυχιών για την πιθανή σύνδεσή της με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.