Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα: Έφτασε η νέα έκδοση του δωρεάν λογισμικού IUCLID

ΑρχικήΝέαΦυτοφάρμακα: Έφτασε η νέα έκδοση του δωρεάν λογισμικού IUCLID
spot_img

Το Internation Uniform ChemicaL Information Database  – IUCLID είναι μια εφαρμογή λογισμικού για την καταγραφή, αποθήκευση, διατήρηση και ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις εγγενείς και επικίνδυνες ιδιότητες των χημικών ουσιών.

Το IUCLID διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα περιβάλλοντα IT όλων των οργανισμών που διαχειρίζονται επιστημονικά δεδομένα για χημικές ουσίες σε κανονιστικό πλαίσιο, όπως:

  • Τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου
  • κράτη μέλη της ΕΕ
  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA)

Είναι το βασικό εργαλείο για κάθε οργανισμό ή άτομο που χρειάζεται να καταγράφει, να αποθηκεύει, να υποβάλλει και να ανταλλάσσει δεδομένα για χημικές ουσίες με τη μορφή των Εναρμονισμένων Προτύπων του ΟΟΣΑ.

Ο ECHA αναπτύσσει το λογισμικό αυτό σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Βάσει του κανονισμού REACH, οι πληροφορίες που υποβάλλονται στον ECHA πρέπει να υποβάλλονται στον μορφότυπο του IUCLID. Ο ECHA παρέχει το λογισμικό δωρεάν στον δικτυακό τόπο του IUCLID 6.

Προτού ξεκινήσετε να εργάζεστε με το IUCLID, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τον τρόπο διάρθρωσης των πληροφοριών καταχώρισης και με την ορολογία που χρησιμοποιείται στην εφαρμογή. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το εργαλείο με τα δικά σας δεδομένα και να διαβάσετε τα εγχειρίδια χρήσης. Επίσης, χρήσιμη τεκμηρίωση σχετικά με το λογισμικό διατίθεται στον δικτυακό τόπο του IUCLID καθώς και στο ίδιο το IUCLID.

Τα εγχειρίδια χρήσης, τα οποίο ενημερώνονται ετησίως,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία κατά την προετοιμασία μιας αίτησης και από αξιολογητές κατά την εξέταση μιας εφαρμογής.

Η νέα έκδοση του IUCLID, το IUCLID 6.6 έφτασε στις 27 Οκτωβρίου

Η EFSA χρησιμοποιεί το IUCLID για την υποβολή φακέλων φυτοφαρμάκων από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο κανονισμός για τη διαφάνεια τον Μάρτιο του 2021 και έλαβε τους πρώτους φακέλους φυτοφαρμάκων σε αυτόν τον τυποποιημένο μορφότυπο τον Μάιο του 2021.

Οι αιτούντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να προετοιμάσουν τους φακέλους τους σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005.

Τα κράτη μέλη-εισηγητές (RMS) και τα κράτη μέλη αξιολόγησης (EMS) μπορούν να έχουν πρόσβαση στην IUCLID του Οργανισμού για την προβολή και την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους φακέλους που υποβλήθηκαν με πρόσβαση στο Δημόσιο IUCLID από συνδέσμους στο OpenEFSA.

Για τις πλήρεις προδιαγραφές του IUCLID 6.6 μπορείτε να επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων: https://bit.ly/3BlAnPZ
και τη σελίδα του toolkit: https://lnkd.in/dhx3dSWx

Επίσης, υπάρχουν αναλυτικά και επεξηγηματικά video στο κανάλι του IUCLID 6 στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCYpcZKod97aYXv8U7WaLxxg

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα