Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1810 της Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου 2021, για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ανώτατα όρια καταλοίπων για την ουσία cyprodinil (κυπροδινίλη) στα μύρτιλλα, τα μακρόκαρπα μύρτιλλα, τα φραγκοστάφυλα και τα λαγοκέρασα.
Το cyprodinil είναι ένα ευρέως φάσματος μυκητοκτόνο. Η Ciba εισήγαγε το Cyprodinil στη Γαλλία το 1993 για εφαρμογή στους κόκκους δημητριακών. Χρησιμοποιείται επί του παρόντος ως μυκητοκτόνο φύλλων σε σπόρους δημητριακών, σταφύλια, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, φράουλες, λαχανικά, καλλωπιστικά φυτά, και σε σπόρους κριθαριού. Μεταξύ άλλων, τα προϊόντα που περιέχουν Cyprodinil διατίθενται στο αγορά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στη Βόρεια Αμερική και στην Ιαπωνία. Το cyprodinil ελέγχει ένα ευρύ φάσμα παθογόνων παραγόντων όπως τα Pseudocercosporella herpotrichoides, Erysiphe spp., Pyrenophora teres, Rhynchosporium secalis, Septoria nodorum, Botrytis spp., Alternaria spp., Venturia spp., και Monilinia spp.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας για την έγκριση της χρήσης ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος που περιέχει τη δραστική ουσία cyprodinil στα μύρτιλλα, τα μακρόκαρπα μύρτιλλα, τα φραγκοστάφυλα και τα λαγοκέρασα, υποβλήθηκε αίτηση για τροποποίηση των υφιστάμενων ανώτατων όριο καταλοίπων (ΑΟΚ).
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μελέτησε την αίτηση και την έκθεση αξιολόγησης, εξετάζοντας ιδίως τους κινδύνους για τον καταναλωτή και, κατά περίπτωση, για τα ζώα, και εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη σχετικά με τα προτεινόμενα ΑΟΚ.
Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ικανοποιούνταν όλες οι απαιτήσεις σχετικά με τα δεδομένα και ότι η τροποποίηση των ΑΟΚ που ζητούσε ο αιτών ήταν αποδεκτή όσον αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών, με βάση την εκτίμηση της έκθεσης για 27 ειδικές ομάδες Ευρωπαίων καταναλωτών. Η Αρχή έλαβε υπόψη της τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις τοξικολογικές ιδιότητες της ουσίας. Η έκθεση στην ουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, μέσω της κατανάλωσης όλων των τροφίμων που μπορεί να την περιέχουν, έδειξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να καθοριστεί δόση αναφοράς οξείας έκθεσης, βάσει του προφίλ χαμηλής οξείας τοξικότητας της δραστικής ουσίας.
Το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του νέου αυτού κανονισμού, ο οποίος αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Για να δείτε τα νέα ΑΟΚ που καθορίζονται από τον κανονισμό 2021/1810, πατήστε ΕΔΩ