Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Getting Smashed”: Η παγκόσμια παραγωγή αβοκάντο απειλείται

ΑρχικήΝέα"Getting Smashed": Η παγκόσμια παραγωγή αβοκάντο απειλείται
spot_img

Η Charity Christian Aid καλεί για δράση για τις εκπομπές καθώς το στρες του νερού σε βασικές περιοχές παραγωγής αφήνει αμφίβολο το μέλλον της προσφοράς αβοκάντο.

Τα τελευταία χρόνια, τα αβοκάντο έχουν μετατραπεί από ένα εξειδικευμένο είδος διατροφής σε παγκόσμιο γαστρονομικό φαινόμενο. Απολαμβάνονται όχι μόνο για τη γεύση τους αλλά και για τα οφέλη για την υγεία τους, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα υγιή λίπη και μια πληθώρα βιταμινών.

Μια νέα έκθεση της Christian Aid, « Getting Smashed: The Climate Danger Facing Avocados », ωστόσο, αποκαλύπτει μια ανησυχητική πρόβλεψη για αυτό το αγαπημένο φρούτο. Η έκθεση ρίχνει φως στις ευρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο όγκος του νερού που απαιτείται για την καλλιέργεια του αβοκάντο καθιστά το φρούτο ιδιαίτερα ευάλωτο εάν, όπως αναμενόταν, ο κόσμος γίνει θερμότερος, ξηρότερος και πιο επιρρεπής στην ξηρασία τις επόμενες δύο δεκαετίες. Γι αυτό η Christian Aid, η οποία ζήτησε επίσης επείγουσες μειώσεις των εκπομπών και ταχύτερη στροφή προς την καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια.

«Τα αβοκάντο μπορεί να είναι μια υπερτροφή, αλλά ο “κρυπτονίτης” τους είναι η κλιματική αλλαγή», σχολιάζει η Mariana Paoli, επικεφαλής της παγκόσμιας υπεράσπισης της Christian Aid. «Είναι διψασμένα φυτά που είναι ακατάλληλα για έναν πιο ζεστό πλανήτη, επιρρεπή στην ξηρασία, προς το οποίο οδεύουμε εάν τα πλούσια έθνη δεν ενεργήσουν για να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να μειώσουν τις εκπομπές».

Ο κλιματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει το αβοκάντο oνομάζεται Getting Smashed. Η έκθεση αναφέρει ότι οι περιοχές που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την καλλιέργεια αβοκάντο αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 14% και 41% έως το 2050, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές.Το Μεξικό, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, θα μπορούσε να δει τη δυνητική του έκταση καλλιέργειας να μειώνεται κατά 31% έως το 2050, ακόμη και αν η μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας περιοριζόταν κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 5 βαθμούς Κελσίου, οι αναπτυσσόμενες περιοχές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 43%, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας και τα μέσα που εξαρτώνται από αυτήν.

Η έκθεση συμπίπτει με μια νέα δημοσκόπηση της Savanta, η οποία δείχνει ότι το βρετανικό κοινό θέλει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες που παρέχουν τρόφιμα για τραπεζαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η υποστήριξη των αγροτών στις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν σε πιο βιώσιμες και ανθεκτικές μεθόδους παραγωγής, το 63% των Βρετανών συμφώνησε, ενώ μόνο 9 % διαφώνησε .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο