Απειλή για την γαλακτοκομική κουλτούρα και κουζίνα;
Το τυρί είναι αναπόσπαστο μέρος της ελβετικής κουλτούρας και κουζίνας. Οι Ελβετοί και τα τυριά τους έχουν μια μακρά και πλούσια παράδοση στη γαλακτοκομία και την τυροκομία, που χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο. Το τυρί υπήρξε σημαντική πηγή τροφής και εξαγωγικό προϊόν για τον Ελβετό για αιώνες, και σήμερα υπάρχουν σχεδόν 500 ποικιλίες τυριού που παράγονται στη χώρα. Το πιο δημοφιλές ελβετικό τυρί είναι το Emmental γνωστό και ως «ελβετικό τυιρί» αλλά και το Gruyère. Οι Ελβετοί τρώνε επίσης πολύ τυρί: περίπου 22,9 κιλά ανά άτομο το 2022. Μάλιστα η Ελβετία στις αρχές του 19ου αιώνα εξήγαγε όχι μόνο τυριά αλλά και τυροκόμους. Πολλοί από τους χιλιάδες Ελβετούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα ήταν γαλακτοπαραγωγοί, ορισμένοι απόγονοι των οποίων εξακολουθούν να ασχολούνται με την τυροκομία.
Όμως για πρώτη φορά στην Ιστορία οι εισαγωγές τυριών στην Ελβετία θα ξεπεράσουν τις εξαγωγές της. Η ανακοίνωση αυτή της ιστορικής ανατροπής έγινε τον περασμένο Ιούλιο από το πρόεδρο της ένωσης Ελβετών παραγωγών γάλακτος (Swissmilk) Boris Beuret. Την εξήγηση έδωσε η Monique Perrottet του Switzerland Cheese Marketing, σύμφωνα με την οποία τα εισαγόμενα τυριά είναι πολύ πιο φθηνά από τα ελβετικά προϊόντα.
Η μείωση της ζήτησης έχει οδηγήσει και σε μείωση της παραγωγής ελβετικών τυριών σύμφωνα με το swissinfo, την στιγμή που ταυτόχρονα οι Ελβετοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ξένους ανταγωνιστές τους. «Οι σημερινές τιμές δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Οι αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και διακόπτουν την παραγωγή τους», είπε ο Beuret που τόνισε επίσης ότι τα Ολλανδικά τυριά είναι 30% πιο φθηνά. Ο συνολικός αριθμός των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων μειώνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι σε άλλους γεωργικούς τομείς. Μεταξύ 1950 και 2022, μειώθηκε κατά 87%, από 138.380 σε 17.603, σύμφωνα με την έκθεση της Swissmilk για το 2022. Και εάν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτόν το ρυθμό μέχρι το 2095 θα απομένουν μόνο 2.000 αγροκτήματα.