Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για πρώτη φορά: Ψωμί χωρίς γλουτένη με προσθήκη φύλλων moringa

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΓια πρώτη φορά: Ψωμί χωρίς γλουτένη με προσθήκη φύλλων moringa
spot_img

Ανάπτυξη λειτουργικού ψωμιού με προζύμι χωρίς γλουτένη με ψευδοδημητριακά και εμπλουτισμένο με Moringa oleifera.

Οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη τείνουν να έχουν μια μη ισορροπημένη διατροφή, επειδή τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν συνήθως υψηλή ποσότητα λιπών και υδατανθράκων και χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Foods του Mdpi στην ενότητα Grain, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη λειτουργικών ψωμιών χωρίς γλουτένη χρησιμοποιώντας ψευδοδημητριακά, ψύλλιο και προζύμι χωρίς γλουτένη για να αντικαταστήσει τη μαγιά του εμπορίου, ενισχύοντάς τα (για πρώτη φορά) με Moringa oleifera. Το Moringa oleifera είναι γνωστό ως θαυματουργό φυτό λόγω των υψηλών θρεπτικών ιδιοτήτων του. Το φύλλο Moringa oleifera έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πηγή τροφής για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, καθώς περιέχει σημαντικές ποσότητες ολικών φαινολών, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, λειτουργικά πεπτίδια, φολικό οξύ και χαλκό. Δεκατρία είδη moringa καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, όπου χρησιμοποιούνται ως παραδοσιακές θεραπείες για τα πάντα, από επιπεφυκίτιδα έως γονόρροια έως ακόμα και ελονοσία. Συνεπώς η ενσωμάτωση της σκόνης φύλλων Moringa oleifera στο ψωμί είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την ενίσχυση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Φωτογραφία των εμπλουτισμένων ψωμιών χωρίς γλουτένη, ελέγχου και εμπορίου. Ε: κινόα με προζύμι. Α: προζύμι αμάρανθος BR: καστανό ρύζι με προζύμι. QM: προζύμι κινόα και Moringa oleifera AM: προζύμι αμάρανθος και Moringa oleifera BRM: προζύμι αμάρανθος και Moringa oleifera 
COM: εμπορικό. Πίστωση εικόνας Foods – mdpi

Έξι διαφορετικά ψωμιά χωρίς γλουτένη παρασκευάστηκαν με προζύμι: τρία ψωμιά ελέγχου που διαφοροποιήθηκαν με προζύμι (κινόα, αμάρανθος και καστανό ρύζι) και τρία ψωμιά εμπλουτισμένα με φύλλα moringa που διαφοροποιήθηκαν από προζύμι. Αξιολογήθηκαν, η αντιοξειδωτική ικανότητα, οι φαινολικές ενώσεις, η θρεπτική σύνθεση, οι φυσικοχημικές παράμετροι (χρώμα, pH και οξύτητα), η περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, το προφίλ αμινοξέων, τα αναγωγικά σάκχαρα, η σύνθεση μετάλλων, η βιοπροσβασιμότητα των ανόργανων ουσιών, το προφίλ λιπαρών οξέων και η αισθητηριακή αποδοχή. Ένα εμπορικό ψωμί χωρίς γλουτένη (COM) συμπεριλήφθηκε σε αυτές τις αναλύσεις. 

Σε σύγκριση με το ψωμί COM, τα αναμορφωμένα ψωμιά βρέθηκαν να έχουν καλύτερες θρεπτικές ιδιότητες. Το φύλλο Moringa αύξησε τις θρεπτικές ιδιότητες του ψωμιού και τόνισε ότι το ψωμί QM (quinoa/moringa) έχει αυξημένες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σακχαρόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, φαινυλαλανίνη και κυστεΐνη. Το ψωμί AM (amaranth/moringa) αποδείχθηκε επίσης ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτική ικανότητα και, φαινολικές ενώσεις.

 Στην αισθητηριακή αξιολόγηση, το ψωμί QM έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία σε χαρακτηριστικά αρώματος και υφής. Το ψωμί BRM (καστανό ρύζι/moringa) σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία ως προς το άρωμα, τη γεύση και τη συνολική αποδοχή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα αναδιαμορφωμένα ψωμιά εμπλουτισμένα με moringa θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις διατροφικές απαιτήσεις και να προσφέρουν οφέλη για την υγεία σε άτομα με κοιλιοκάκη. Eίναι η πρώτη αναφορά ενός ψωμιού με προζύμι χωρίς γλουτένη με σκεύασμα ψευδοδημητριακών που περιέχει moringa, μια σύνθεση που μια ομάδα δοκιμαστών έκρινε ότι είναι αποδεκτή, πληροί τις απαιτήσεις για την επισήμανση ως λειτουργικό τρόφιμο (πηγή πρωτεΐνης και πλούσιο σε φυτικές ίνες) προϊόν και που ενσωματώνει μια αντισυμβατική καλλιέργεια που προάγει τα οφέλη για την υγεία, είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ιδιαίτερα παραγωγική.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά περιοδικού:

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο