Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιαρδίαση: H “ύπουλη” τροφιμογενής νόσος – Tα κρούσματα στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιαρδίαση: H “ύπουλη” τροφιμογενής νόσος – Tα κρούσματα στην Ελλάδα
spot_img

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων για τα κρούσματα Giardiasis στην ΕΕ.

Η Giardiasis είναι μια κοινή παρασιτική λοίμωξη παγκοσμίως, που προκαλείται από το πρωτόζωο Giardia lamblia. Η νόσος μπορεί να χαρακτηρίζεται από κόπωση, φούσκωμα, οξεία διάρροια και άλλα χρόνια γαστρεντερικά συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματική και αυτοπεριοριζόμενη.  Η λοίμωξη Giardia προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο που βρίσκεται παγκοσμίως, ειδικά σε περιοχές με κακή υγιεινή και μη ασφαλές νερό.

Η μόλυνση εμφανίζεται συνήθως μέσω της κατάποσης των παρασίτων Giardia που υπάρχουν σε μολυσμένο νερό ή φαγητό, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί μετάδοση από άτομο σε άτομο, π.χ. μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) η Giardiasis παραμένει η πιο συχνά αναφερόμενη παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από τρόφιμα και νερό στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Η τελευταία έκθεση του ECDC για την Giardiasis στην Ευρώπη αφορά στο 2018 οπότε αναφέρθηκαν 21.049 επιβεβαιωμένα κρούσματα Γιαρδιάσης στην ΕΕ/ΕΟΧ. Το ποσοστό κοινοποίησης ήταν 5,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Τα υψηλότερα ποσοστά κοινοποιήσεων αναφέρθηκαν στο Βέλγιο με 2.376 κρούσματα, τη Βουλγαρία με 1.058 και τη Σουηδία με 1.252. Το υψηλότερο ποσοστό κοινοποίησης ανά 100.000 πληθυσμού παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 0–4 ετών (17,2 για τους άνδρες και 14,4 για τις γυναίκες). Ενώ το ποσοστό κοινοποίησης ΕΕ/ΕΟΧ ήταν σταθερό από το 2014 έως το 2018, ο ετήσιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σταθερά. Στην Ελλάδα το 2018 αναφέρθηκαν 61 επιβεβαιωμένα κρούσματα Giardiasis.

Τρόποι προφύλαξης από λοίμωξη Giardia

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό κατά τις «κρίσιμες ώρες», ιδιαίτερα:
    • πριν από την προετοιμασία του φαγητού ή το φαγητό, και
    • μετά τη χρήση του μπάνιου ή την αλλαγή πάνας.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφής και πόσιμου νερού που μπορεί να είναι μολυσμένα με μικρόβια Giardia .
    • Αποφύγετε την κατάποση νερού από πισίνες, υδρομασάζ, επιθέματα εκτόξευσης και μη επεξεργασμένο νερό από πηγές, λίμνες ή ποτάμια (επιφανειακά νερά) ενώ κολυμπάτε.
    • Αποθηκεύστε, καθαρίστε και προετοιμάστε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο