Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σταματάει η καρδιά μας όταν φτερνιζόμαστε;

ΑρχικήΝέαΥγείαΣταματάει η καρδιά μας όταν φτερνιζόμαστε;
spot_img

Η συγκοπή του φτερνίσματος και το φυσικό “reset”.

   Μια από τις πιο αστείες στιγμές σε ταινία, είναι τη στιγμή που Justin Timberlake, στην ρομαντική κωμωδία “Φίλοι με πλεονεκτήματα”, έχει σεξουαλική επαφή και λίγο πριν την κορύφωση τον πιάνει φτέρνισμα. Και πράγματι, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η σύνδεση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι φτερνίζονται όταν έχουν σεξουαλικές σκέψεις ή όταν έχουν οργασμό. Άλλοι πάλι φτερνίζονται όταν βγουν στον ήλιο, την κατάσταση που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως φωτικό αντανακλαστικό φτερνίσματος ή ηλιακό αντανακλαστικό φτερνίσματος, και που σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, επηρεάζει έως και το ένα τρίτο του πληθυσμού.

   Καταρχήν, σύμφωνα με τους επιστήμονες υγείας του Healthline, το φτέρνισμα είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα για να καθαρίσει τη μύτη, όταν ξένα σώματα όπως βρωμιά, γύρη, καπνός ή σκόνη εισέρχονται στα ρουθούνια. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καθαρίσει τη μύτη, έτσι προκαλεί φτάρνισμα. Το φτέρνισμα είναι μια από τις πρώτες άμυνες του σώματός σας ενάντια στα εισβάλλοντα βακτήρια. Τη στιγμή εκείνη ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα ότι η μύτη πρέπει να καθαριστεί από μόνη της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μάτια κλείνουν αναγκαστικά, η γλώσσα μετακινείται στην οροφή του στόματος και οι μύες προσαρμόζονται για το φτέρνισμα. Όλα αυτά γίνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

    Τα φτερνίσματα έχουν επίσης έναν άλλο ζωτικό ρόλο στο σώμα. Το 2012, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι το φτέρνισμα είναι ο φυσικός τρόπος της μύτης για «επαναφορά». Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι βλεφαρίδες, τα κύτταρα που επενδύουν τον ιστό μέσα στη μύτη, επανεκκινούνται με ένα φτάρνισμα. Με άλλα λόγια, ένα φτέρνισμα επαναφέρει ολόκληρο το ρινικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φτέρνισμα δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα «επαναφοράς» σε άτομα που έχουν χρόνια ρινικά προβλήματα όπως η ιγμορίτιδα.

   Έχει ακουστεί πως κατά το φτέρνισμα, σταματάει η καρδιά, κάτι που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι μύθος, ωστόσο λένε πως ίσως επηρεαστεί στιγμιαία ο ρυθμός της. Όταν εισπνέετε για πρώτη φορά πριν από το φτέρνισμα, η πίεση στο στήθος σας αυξάνεται. Στη συνέχεια, καθώς εκπνέετε κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, η πίεση πέφτει. Αυτή η αλλαγή στην πίεση μπορεί να επηρεάσει στιγμιαία τον ρυθμό του καρδιακού παλμού για μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να εμποδίζει την καρδιά να χτυπά.

    Υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται συγκοπή του φτερνίσματος, το οποίο συμβαίνει όταν ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση πέφτουν τόσο χαμηλά όταν φτερνίζεστε που αισθάνεστε ζάλη ή ακόμα και λιποθυμία. Αν και ακούγεται ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της καρδιάς σας να σταματά ή να παραλείπει έναν ρυθμό όταν φτερνίζεστε, δεν είναι ακριβώς αυτό. Η συγκοπή του φτερνίσματος είναι εξαιρετικά σπάνια και συνήθως προκαλείται από εναλλακτικούς παράγοντες, όπως φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική πάθηση.

    Κάτι άλλο που λένε ορισμένοι για το φτέρνισμα είναι πως δεν πρέπει να το αποτρέπετε, κάτι που όντως έχει βάση αλήθειας. Εάν αισθάνεστε το μυρμήγκιασμα ενός φτερνίσματος να έρχεται, μην προσπαθήσετε να το εμποδίσετε, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η πίεση στο στήθος, καθώς και στις ρινικές οδούς. Αυτή η συσσωρευμένη πίεση στο στήθος θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, τη μύτη ή τα τύμπανα, εάν κρατηθεί και ανακατευθυνθεί σε άλλα μέρη του σώματος

   Ενώ λοιπόν το φτέρνισμα είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που συνήθως δεν υποδηλώνει ανησυχίες για την υγεία, είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζετε άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε εκτός από μια ερεθισμένη μύτη γι’ αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε ανησυχίες.

https://www.healthline.com/health/why-do-we-sneeze#takeaway

https://blog.bonsecours.com/healthy/does-your-heart-stop-when-you-sneeze/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα