Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΓιατί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
spot_img

Πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να υπονομεύσουν ακόμη και την πιο υγιεινή διατροφή.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί δραματικές αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον. Παρατηρούμε συχνότερες και εντονότερες ξηρασίες, καταιγίδες, πλημμύρες και καύσωνες. Αναπόφευκτα, οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερες περιόδους καλλιέργειας και, ως εκ τούτου, να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποδόσεις. Αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι έντονες ξηρασίες, μπορεί να σημαίνουν ότι οι καλλιέργειες πεθαίνουν πριν από τη συγκομιδή.

Τα ατμοσφαιρικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος, η οποία επηρεάζει τις αποδόσεις μας. Όμως, το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα έχει έναν άλλο, πιο άμεσο αντίκτυπο στις καλλιέργειες: Μπορεί να κάνει τα τρόφιμά λιγότερο θρεπτικά.

Τι κάνει τα τρόφιμά μας λιγότερο θρεπτικά;

Γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμά γίνονται λιγότερο θρεπτικά εδώ και αρκετό καιρό. Μια από τις πρώτες μεγάλες μελέτες που επέστησαν την προσοχή σε αυτό το θέμα δημοσιεύθηκε το 2004 και διαπίστωσε ότι έξι θρεπτικά συστατικά σε διάφορες κηπευτικές καλλιέργειες είχαν μειωθεί έως και 38% μεταξύ 1950 και 1999.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, πολλαπλοί παράγοντες συμβάλλουν στις αλλαγές στην περιεκτικότητα των καλλιεργειών μας σε θρεπτικά συστατικά. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Από τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα παγκόσμια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν από περίπου 280 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) σε περίπου 420 ppm σήμερα, και αυξάνονται. Αυτές οι εκπομπές προκαλούν ταχεία αποσταθεροποίηση του κλίματος που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα.

Και δεν είναι μόνο οι καλλιέργειές που επηρεάζεται η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών τους από τις αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα. Η φθίνουσα ποιότητα της κτηνοτροφικής ύλης έχει επίσης αντίκτυπο στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε.

Το ζήτημα είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα διεγείρει επίσης την ανάπτυξη των φυτών. Μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, το διασπούν για να φτάσουν στον άνθρακα και τον χρησιμοποιούν για να αναπτυχθούν. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο επιχείρημα ότι το προστιθέμενο διοξείδιο του άνθρακα είναι καλό για τα φυτά, και εν μέρει, αυτό είναι αλήθεια.

Διοξείδιο του άνθρακα και συγκομιδή

Τεχνικά, με την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα. Και τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οι αγροτικές αποδόσεις έχουν επίσης αυξηθεί. Για παράδειγμα, μεταξύ 1961 και 2014, η μέση παγκόσμια απόδοση των δημητριακών αυξήθηκε κατά 175%.

Φυσικά, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στη μεγαλύτερη χρήση ποικιλιών καλλιεργειών με υψηλότερες αποδόσεις, στην επέκταση της έκτασης της καλλιεργούμενης γης και στη χρήση χημικών εισροών, όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα – όχι μόνο σε μεγαλύτερες ποσότητες ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

Παρόλα αυτά, ως αυτόνομος παράγοντας, το διοξείδιο του άνθρακα επιταχύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, που επίσης καταλύεται από την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου όπως το CO2, θα σημάνει μείωση των παγκόσμιων συγκομιδών.

Πώς το διοξείδιο του άνθρακα κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έχει δημιουργήσει μια ανισορροπία μεταξύ του αέρα και του εδάφους. Υπάρχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, αλλά στο έδαφος δεν έχει παρατηρηθεί ανάλογη αύξηση του αζώτου, του φωσφόρου, του καλίου, του ασβεστίου ή οποιουδήποτε άλλου θρεπτικού συστατικού που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν και να μεταβολιστούν.

Αυτή η ανισορροπία μεταφράζεται στη χημεία των φυτών, τα οποία γίνονται πλούσια σε άνθρακα αλλά και σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Μελέτες φυσιολογίας των φυτών έχουν ήδη δει αυτό το αποτέλεσμα σε σημαντικά βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βασικά είδη διατροφής ανταποκρίνονται στα υψηλότερα επίπεδα του ατμοσφαιρικού CO2 αυξάνοντας τη σύνθεση των υδατανθράκων (π.χ. άμυλα και σάκχαρα) και μειώνοντας την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο