Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
29 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί ο εμετός είναι… “μεταδοτικός”;

ΑρχικήυγείαΓιατί ο εμετός είναι... "μεταδοτικός";
spot_img

Οι αιτίες πίσω από την αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί ο εμετός.

Η αλλαγή πορείας αεροσκάφους της United Airlines λόγω δεκάδων εμετών, ως αποτέλεσμα εμετού από έναν μόνο επιβάτη, επιβεβαίωσε ότι ο εμετός υπό συγκεκριμένες συνθήκες είναι “μεταδοτικός”. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

 Αν και δεν υπάρχει οριστική απάντηση υπάρχουν μερικές υποθέσεις. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται συχνά σε ομάδες και πιστεύεται ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει μεταδοθεί στους ανθρώπους από τους προγόνους τους, καθώς χρησίμευε ως προστατευτικό αντανακλαστικό στην άγρια ​​φύση. Εάν ένα άτομο σε μια ομάδα αντιδρούσε αρνητικά σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, η υπόλοιπη ομάδα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο για να αποτρέψει τυχαία δηλητηρίαση. Δηλαδή είναι μία αυτόματη αντίδραση στην σκέψη. “Aφού το έχει ο διπλανός μου ίσως να το έχω και εγώ”.

Μια δεύτερη υπόθεση περιλαμβάνει μνήμες που διαμορφώνονται από τη δυσάρεστη εμπειρία του εμετού. Η όραση, η όσφρηση και οι ήχοι (μεταξύ άλλων) του εμετού μπορεί να φέρουν μερικές όχι και τόσο αγαπημένες αναμνήσεις ναυτίας και εμετού. Αν και αυτά τα αντανακλαστικά δεν οδηγούν πάντα σε εμετό, η δύναμη των αναμνήσεων από μόνη της μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει εκεί. Για κάποιους, είναι η μυρωδιά που είναι το έναυσμα. Επιπλέον ο εγκέφαλός μας περιέχει νευρώνες-καθρέφτες που μας επιτρέπουν να αντιδρούμε και να μιμούμαστε τις ενέργειες που βλέπουμε να ολοκληρώνονται από άλλους. Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει τον έμετο.

«Όταν βλέπετε κάποιον να κάνει εμετό, ο εγκέφαλός σας αισθάνεται ενσυναίσθηση και σας κάνει να νιώθετε πραγματικά αυτή την αηδία με το άλλο άτομο, και έτσι η τροφή στο έντερό σας θέλει να «βγει έξω», δήλωσε η Amy Morin, η οποία διδάσκει ψυχολογία στο Kennebec Valley Community College στο Fairfield του Maine, στο NBC NEWS.

Αυτή η αντίδραση, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να υπάρχει στον εγκέφαλό μας από την αρχαιότητα – ως καθαρό ένστικτο επιβίωσης, είπε και η Δρ Τζένιφερ Χάνες, γιατρός έκτακτης ανάγκης στο Χειρουργικό Νοσοκομείο Northwest Hills στο Ώστιν του Τέξας. Ωστόσο η νοσοκόμα Mary Pitman αποδίδει το θέμα σε ανάλογες δυσάρεστες αναμνήσεις. «Είναι μια πολυαισθητηριακή εμπειρία – υπάρχει η όραση, ο ήχος, η μυρωδιά και – κυρίως – η μνήμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή έχουν κάνει εμετό. Βλέποντας κάποιον να το κάνει και η θέα ενός μερικώς αφομοιωμένου φαγητού, φέρνει πίσω αυτόν τον “καταρράκτη” αναμνήσεων» είπε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ανακλήθηκαν εκατομμύρια τσιπς λόγω της καρκινογόνας ουσίας γλυκιδόλης

Τι είναι οι εστέρες γλυκιδόλης, πως σχηματίζονται και γιατί ανακαλούνται τα τρόφιμα που τους περιέχουν.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο