Ο χαρακτηρισμός GRAS του FDA είναι ελαττωματικός στην εκτέλεση και την επιβολή του, γεγονός που τον καθιστά εύκολο για εκμετάλλευση.
Τα πρόσθετα τροφίμων προσελκύουν σημαντική προσοχή, ιδίως στο πλαίσιο της επικείμενης κυβέρνησης Τραμπ. Ο Robert F. Kennedy Jr., η επιλογή του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ για τη θέση του υπουργού του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, έχει υπάρξει ειλικρινής επικριτής τους, βάζοντάς τα στο επίκεντρο του σχεδίου του «Make America Healthy Again». Αλλά τι ακριβώς είναι τα πρόσθετα τροφίμων και τι θα συνέβαινε αν τα αφαιρούσαμε;
Τα πρόσθετα τροφίμων, όπως εξηγεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είναι «κάθε ουσία της οποίας η προβλεπόμενη χρήση έχει ως αποτέλεσμα ή μπορεί εύλογα να αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα, άμεσα ή έμμεσα, να γίνει συστατικό ή να επηρεάσει με άλλο τρόπο τα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε τροφίμου».
Αυτή είναι μια ολόκληρη νομική γλώσσα που μπορεί να μεταφραστεί σε «τα πρόσθετα τροφίμων είναι συστατικά που προστίθενται σκόπιμα σε προϊόντα για συγκεκριμένο σκοπό». Αυτό θα μπορούσε να είναι η βελτίωση της γεύσης, της υφής, του χρώματος, της διάρκειας ζωής ή ακόμη και της θρεπτικής αξίας ενός τροφίμου.
Και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από το ασκορβικό οξύ (ή αλλιώς βιταμίνη C), το οποίο βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων, μέχρι το ιώδιο, το οποίο προστέθηκε στο αλάτι τη δεκαετία του 1920 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της έλλειψης ιωδίου στο ευρύ κοινό.
Ο FDA είναι ο κύριος ρυθμιστής των πρόσθετων τροφίμων. Ωστόσο, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχει επίσης λόγο, ιδίως όσον αφορά τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στο κρέας, τα πουλερικά και ορισμένα προϊόντα αυγών.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει επίσης στους παρασκευαστές τροφίμων, οι οποίοι παραμένουν ανεξάρτητα υπεύθυνοι για την «εμπορία ασφαλών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ασφάλειας και του ρυθμιστικού καθεστώτος των συστατικών που χρησιμοποιούν στα τρόφιμα πριν αυτά διατεθούν στους καταναλωτές», εξήγησε ο FDA.
Αλλά, ο FDA σημείωσε επίσης ότι τα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να είναι «γενικώς αναγνωρισμένα ως ασφαλή» (GRAS) και «πρέπει να υποστηρίζονται από την επιστήμη που αποδεικνύει ότι η χρήση τους πληροί το πρότυπο ασφάλειας του FDA.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες πρέπει να αποδεικνύουν ότι υπάρχει εύλογη βεβαιότητα ότι δεν θα προκληθεί βλάβη στους καταναλωτές όταν ένα συστατικό προτείνεται ή προορίζεται για χρήση στα τρόφιμα». Και το πιο σημαντικό για την κατανόηση από τους καταναλωτές, προστίθεται ότι «λόγω των εγγενών περιορισμών της επιστήμης, ο FDA δεν μπορεί ποτέ να είναι απολύτως βέβαιος για την απουσία οποιουδήποτε κινδύνου από τη χρήση οποιουδήποτε συστατικού».
Πόσα πρόσθετα τροφίμων επιτρέπονται στις ΗΠΑ;
Όπως ανέφερε το USDA, «Σήμερα, περισσότερες από 3.000 ουσίες χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων. Το αλάτι, η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού είναι μακράν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρόσθετα στα τρόφιμα σε αυτή τη χώρα».
Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση του 2013 του Pew Charitable Trusts, ο αριθμός αυτός είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερος. Ανέφερε ότι περισσότερα από 10.000 χημικά πρόσθετα έχουν βρει το δρόμο τους στην προμήθεια τροφίμων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των άμεσων πρόσθετων (δηλαδή αυτών των χρωμάτων και των ενισχυτών γεύσης) όσο και των ουσιών που μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα από τη συσκευασία και την επεξεργασία.
Ο FDA διατηρεί έναν κατάλογο εγκεκριμένων πρόσθετων υλών και εκείνων που θεωρούνται GRAS, ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση fda.gov.