Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
27.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα πατατάκια στο αεροπλάνο φουσκώνουν; Το Cibum απαντά σε αναγνώστη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓιατί τα πατατάκια στο αεροπλάνο φουσκώνουν; Το Cibum απαντά σε αναγνώστη
spot_img

Φωτογραφικό υλικό εν… πτήσει με φουσκωμένα πατατάκια.

Αναγνώστης μας έστειλε φωτογραφίες μέσα από το αεροπλάνο, στο οποίο φαίνονται συσκευασίες με πατατάκια, που ενώ όταν τις αγόρασε δεν παρατήρησε κάτι περίεργο, όταν τις πήρε από την τσάντα του για να τις καταναλώσει κατά τη διάρκειας της πτήσης, είχαν φουσκώσει. Δυστυχώς δεν γνώριζε ότι είναι τελείως ακίνδυνο και επέλεξε να μην το ρισκάρει. Εντούτοις μας έστειλε και τις φωτογραφίες και το σχετικό ερώτημα.

Καταρχήν οι φουσκωμένες συσκευασίες στα σνακ μπορούν να βρεθούν και οπουδήποτε εκτός πτήσης. Για παράδειγμα σε μία τοποθεσία με υψηλό υψόμετρο. Τα φουσκωμένα πατατάκια κατά τη διάρκεια πτήσης, είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση, καθώς το φούσκωμα οφείλεται στη διαφορά πίεσης της ατμόσφαιρας μέσα στο αεροπλάνο. Προϋπόθεση ασφάλειας, είναι πως τα πατατάκια δεν ήταν φουσκωμένα πριν την απογείωση, γιατί εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορεί  η διόγκωση να οφείλεται σε μικροοργανισμούς (που ίσως είναι και επιβλαβείς) που παράγουν αέριο, όπως διοξείδιο του άνθρακα. Μερικοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς προκαλούν αλλοίωση των τροφών και άλλοι μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

Sτα πατατάκια και σε όλα τα σνακ σε σακουλάκια, οι περισσότεροι παραγωγοί χρησιμοποιούν συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, ή MAP, προσθέτοντας σκόπιμα αέρια για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.

Η συσκευασία MAP είναι ο λόγος για τον οποίο μια σακούλα με chips πατάτας φαίνεται φουσκωμένη: το άζωτο εισάγεται για να κρατήσει τα chips πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και για να βοηθήσει τα τρόφιμα να αποφύγουν τη μηχανική καταπόνηση κατά τη μεταφορά. Μόλις ανοίξει ένα πακέτο MAP, ωστόσο, τα τρόφιμα θα υποβαθμιστούν με κανονικό ρυθμό.

Αυτό το «πρήξιμο» σε κλειστές συσκευασίες γενικά, στο αεροπλάνο οφείλεται στον νόμο του Boyle, που εξηγεί και γιατί αντικείμενα όπως τα πακέτα με πατατάκια και τα πλαστικά μπουκάλια διαστέλλονται ενώ βρίσκεστε στον αέρα. Ο νόμος του Boyle, που αναφέρεται επίσης ως νόμος Boyle–Mariotte ή νόμος Mariotte (ειδικά στη Γαλλία), είναι ένας εμπειρικός νόμος αερίων που περιγράφει τη σχέση μεταξύ πίεσης και όγκου ενός περιορισμένου αερίου. Σύμφωνα με τον Boyle “η πίεση και ο όγκος ενός αερίου έχουν αντίστροφη σχέση (όταν η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή)”. Καθώς η πίεση του αέρα στην καμπίνα ενός αεροπλάνου μειώνεται, τότε ο όγκος του αέρα μέσα σε ένα πακέτο ή πλαστικό μπουκάλι θα αυξάνεται. Καθώς αυξάνεται, η σακούλα ή το μπουκάλι που το περιέχει θα αυξηθεί επίσης.

Ο νόμος του Boyle δεν περιορίζεται στη συσκευασία. Μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να πρήζονται. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ιδιαίτερα σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας πρήξιμο των κάτω άκρων, των δαχτύλων όπως και, αέρια στο στομάχι και το έντερο. 

Τώρα εάν η συσκευασίες με σνακ είναι φουσκωμένες στη… γη, καλό θα είναι να ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξης και εάν αυτές οι συσκευασίες είναι φουσκωμένες από τα ράφι να μην τις αγοράζετε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα