Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί τα Τμήματα Επιστήμης Τροφίμων Χρειάζονται Ηγετικά Συμβούλια

ΑρχικήΝέαΓιατί τα Τμήματα Επιστήμης Τροφίμων Χρειάζονται Ηγετικά Συμβούλια
spot_img

Τα μέλη του IFT Λέσλι Χέρζογκ και Ζακλίν Μπέκλεϊ, έχουν συμμετάσχει σε συμβούλια ηγεσίας του τμήματος επιστήμης τροφίμων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις και στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Τα συμβούλια ηγεσίας της επιστήμης των τροφίμων ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με όραμα να προσφέρουν περισσότερα σχόλια σε προγράμματα σπουδών επιστήμης τροφίμων. Αυτές οι επιτροπές μπορούν ενδεχομένως να παρέχουν μια σειρά από ζωτικά οφέλη στους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, το προσωπικό και το πανεπιστήμιο γενικότερα.

Πώς μπορούν τα ηγετικά συμβούλια να χρησιμοποιούν τον κοινό τους χρόνο με σύνεση και να κάνουν σημαντικές διαφορές στα θεσμικά τους όργανα; Με εμπειρία 40 και πλέον ετών συλλογικά υπηρετώντας σε διοικητικά συμβούλια και ακούγοντας τους καθηγητές, το προσωπικό και τους σπουδαστές να μιλούν για τις εμπειρίες τους θετικά και όχι τόσο θετικά, τα δύο μέλη του IFT έχουν κάποιες σκέψεις να μοιραστούνε, ξεκινώντας με το γιατί είναι επωφελές να δημιουργείται ένα συμβούλιο ηγεσίας της επιστήμης των τροφίμων.

Υποστήριξη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων 

Αν και ο ρόλος του μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς αλλάζει το τμήμα, το διοικητικό συμβούλιο είναι εκεί για να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών του προέδρου του τμήματος επιστήμης τροφίμων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Παροχή συμβουλών και προοπτικής σε τομείς ευκαιριών, αναδυόμενα θέματα στην επιστήμη των τροφίμων και τις ανάγκες του προγράμματος του τμήματος επιστήμης τροφίμων
  • Υποστήριξη του τμήματος με τη διοίκηση του πανεπιστημίου ή/και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο, και τη βιομηχανία τροφίμων
  • Παροχή βοήθειας στις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ενεργοποίηση στρατηγικών πρωτοβουλιών, τη διατήρηση της διδακτικής ικανότητας και την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των φοιτητών
  • Δημιουργία και προώθηση συνδέσεων με αποφοίτους, μέλη της βιομηχανίας τροφίμων, φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό

Ακολουθούν ορισμένα κοινά και πολύτιμα καθήκοντα που μπορούν να εκτελέσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου:

  • Αναπτύσσουν μια κατανόηση και εκτίμηση για τα προγράμματα διδασκαλίας, έρευνας και προβολής του τμήματος επιστήμης τροφίμων.
  • Παρέχουν συμβουλές στην ηγεσία του τμήματος και στο διδακτικό προσωπικό σε θέματα που αφορούν προγράμματα τμημάτων και νέες πρωτοβουλίες για τη διδασκαλία δεξιοτήτων που πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουν οι φοιτητές στο μέλλον.
  • Αλληλεπιδρούν με το διδακτικό προσωπικό, το προσωπικό και τους φοιτητές μέσω συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικών κλήσεων και άλλων μέσων.
  • Υπηρετούν ως μέντορες, σύμβουλοι και υποστηρικτές των μαθητών.
  • Βοηθούν τους φοιτητές να βρουν πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας.
  • Υπηρετούν ως υποστηρικτές προγραμμάτων τμημάτων με τη διοίκηση των πανεπιστημίων, τις κρατικές υπηρεσίες, και τη βιομηχανία.
  • Υποστηρίζουν τις προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων για την επέκταση των πόρων για χρήση σε προγράμματα και πρωτοβουλίες επιστήμης τροφίμων.
  • Βοηθούν στις προσπάθειες πρόσληψης και διατήρησης ενός ποικιλόμορφου, παρακινητικού και ικανού φοιτητικού σώματος.
  • Παρακολουθούν εξαμηνιαίες συνεδριάσεις του συμβουλίου αυτοπροσώπως ή μέσω εικονικών εργαλείων.
  • Παρέχουν καθοδήγηση σε ομάδες ανταγωνισμού ανάπτυξης προϊόντων και καινοτομίας υπό την ηγεσία των μαθητών.

Το ιδανικό μέγεθος ενός συμβουλίου ηγεσίας είναι περίπου 25 μέλη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο διοικητικό συμβούλιο θα έπρεπε να έχουν κάποια σχέση με το τμήμα ή το πανεπιστήμιο, ή θα πρέπει να προέρχονται από εταιρείες με προηγούμενη υπαγωγή στο τμήμα. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατανοούν τον μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει το τμήμα στο σχολείο ή το κράτος.

Κάθε μέλος θα πρέπει να σχεδιάζει να υπηρετήσει για τρία έως τέσσερα χρόνια, τη γενική θητεία μέλους μεταξύ των ηγετικών συμβουλίων, με τον επαναδιορισμό να αποφασίζεται από τον πρόεδρο του τμήματος. Η ύπαρξη μελών με πολλαπλούς ρόλους στο ηγετικό συμβούλιο μπορεί να είναι πολύτιμη εφόσον συνεισφέρουν συνέχεια τόσο στο τμήμα όσο και στο διοικητικό συμβούλιο.

Δημιουργία Καταστατικού

Κάθε ηγετικό συμβούλιο χρειάζεται ένα καταστατικό, συνήθως ένα έγγραφο μίας έως δύο σελίδων που ενημερώνεται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Κατεβάστε ένα πρότυπο (pdf ή Word doc). Αυτό, θα πρέπει να περιέχει τα στοιχεία αυτά:

  • Δήλωση αποστολής τμήματος επιστήμης τροφίμων
  • Δήλωση αποστολής του συμβουλίου ηγεσίας
  • Ρόλος του συμβουλίου ηγεσίας
  • Αρμοδιότητες των μελών του συμβουλίου ηγεσίας
  • Σύνθεση του συμβουλίου ηγεσίας
  • Συνεδριάσεις και λειτουργίες του συμβουλίου ηγεσίας

Η δήλωση αποστολής του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τη δήλωση αποστολής του τμήματος επιστήμης τροφίμων, όπως αυτό το παράδειγμα:

Αποστολή του Τμήματος Ηγεσίας Επιστήμης Τροφίμων είναι η παροχή καθοδήγησης και διαβούλευσης στους καθηγητές και τους φοιτητές του τμήματος, ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη εκπαίδευση στην επιστήμη των τροφίμων μέσω συμβουλών, καθοδήγησης, πόρων σταδιοδρομίας και ηγεσίας του κλάδου. Χτίζουμε ένα λαμπρό μέλλον για τη βιομηχανία τροφίμων.

Τα καταστατικά συνήθως προσδιορίζουν επίσης υποεπιτροπές που μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα, να συγκεντρωθούν μεταξύ των συνεδριάσεων και να παρέχουν ενημερώσεις στις συνεδριάσεις του πλήρους συμβουλίου. Αυτές οι υποεπιτροπές μπορεί να καλύπτουν θέματα όπως η συμμετοχή των σπουδαστών, οι υποψηφιότητες, η φιλανθρωπία, η προβολή και η καθοδήγηση.

Αποτελεσματικότητα των Συμβουλίων

Τα δύο μέλη του IFT, αναφέρουν πως πριν από αρκετά χρόνια, στο τέλος μιας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, προσεγγίσανε τον πρόεδρο του τμήματος και ρώτησαν,

Πώς νομίζετε ότι πήγε η συνάντηση; Νομίζετε ότι λάβατε συμβουλές αξίας 60.000 δολαρίων από το συμβούλιο τις τελευταίες 24 ώρες;

Ο πρόεδρος φαινόταν κάπως ξαφνιαμένος, οπότε εξηγήσαμε: Αν το συμβούλιο ήταν μια ομάδα 20 συμβούλων / εμπειρογνωμόνων που είχαν συγκεντρωθεί για μια 24ωρη συνάντηση, κάθε ένας από αυτούς τους ηγέτες πιθανότατα θα χρέωνε τουλάχιστον 3.000 δολάρια την ημέρα, προσθέτοντας εύκολα ένα τιμολόγιο των 60.000 δολαρίων (συν τα έξοδα). Ο πρόεδρος δεν το είχε σκεφτεί ποτέ έτσι.

Τα συμβούλια ηγεσίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για όσους από εμάς πιστεύουμε στην ανταποδοτικότητα του επαγγέλματός μας.

Αν το τμήμα σας δεν διαθέτει ηγετικό συμβούλιο, σκεφτείτε να το αναπτύξετε. Εάν το τμήμα σας έχει ήδη ηγετικό συμβούλιο, εξετάστε το ενδεχόμενο να το κάνετε ακόμα πιο ενεργό υποστηρικτή του προγράμματός σας. Πολλοί ηγέτες της βιομηχανίας περιμένουν απλώς να τους ζητηθεί να γίνουν μέλη του συμβουλίου της ηγεσίας και πολλά ηγετικά συμβούλια θέλουν να κάνουν περισσότερα από όσα τους ζητείται επί του παρόντος. Σκεφτείτε ένα ηγετικό συμβούλιο ως συνεισφορά στο ταμείο χρηματοδότησης του τμήματος επιστήμης τροφίμων – όλοι θα επωφεληθούν.

Πηγή: IFT.org

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα