ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΓΙΩΤΗΣ εναντίον ΙΟΝ: Ο «πόλεμος της κουβερτούρας» - Η ΙΟΝ αλλάζει συσκευασία...

ΓΙΩΤΗΣ εναντίον ΙΟΝ: Ο «πόλεμος της κουβερτούρας» – Η ΙΟΝ αλλάζει συσκευασία και διαφήμιση

2 λεπτά ανάγνωσης

Το ΣΣΕ αναγκάζει την ΙΟΝ να αλλάξει τη συσκευασία και τη διαφήμιση στα προϊόντα κουβερτούρας.

 Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, προσέφυγε η ΓΙΩΤΗΣ με πρόεδρο τον Ιωάννη Γιώτη, καταγγέλλοντας την διαφήμιση των προϊόντων κουβερτούρας της ανταγωνιστικής εταιρείας ΙΟΝ, του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Η ΓΙΩΤΗΣ με τέσσερις αιτήσεις στο ΣΕΕ, για ισάριθμα προϊόντα (Γάλακτος, Κλασική Σταγόνες, Κλασική, Λευκή), ζήτησε να ελεγχθεί εάν η φράση «η επιλογή των Ελλήνων ζαχαροπλαστών» που αναφέρεται στις διαφημίσεις της ΙΟΝ, αλλά και στη συσκευασία, είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του ΕΚΔ-Ε.

- Advertisement -

Η Επιτροπή ομόφωνα έκρινε ότι ο υπό έλεγχο ισχυρισμός «η επιλογή των Ελλήνων ζαχαροπλαστών» είναι πιθανό να εκληφθεί από τους καταναλωτές ότι επικοινωνεί το μήνυμα πως το διαφημιζόμενο προϊόν αποτελεί την πρώτη και τη μοναδική επιλογή κουβερτούρας, από όλους τους Έλληνες ζαχαροπλάστες και υπό αυτήν την έννοια ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά έναν ευθύ, απόλυτο και κατηγορηματικό ισχυρισμό ξεκάθαρης υπεροχής έναντι των προϊόντων του ανταγωνισμού.

Όμως δεν υπάρχουν επίσημες, αντικειμενικές μετρήσεις για τις πωλήσεις στους ζαχαροπλάστες και στην αγορά χονδρικής στην κουβερτούρα, οι οποίες θα μπορούσαν να καταγράψουν τα μερίδια που έχει κάθε μάρκα και έτσι να προκύψει η υπεροχή του πρώτου έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης. Επιπλέον, από τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν, δεν προέκυψε ρητά, με σαφήνεια και με αδιαμφισβήτητο τρόπο η απόλυτη υπεροχή του διαφημιζόμενου προϊόντος, όπως είναι αναγκαίο όταν πρόκειται για την τεκμηρίωση ενός τόσο απόλυτου ισχυρισμού.

- Advertisement -

Κατά συνέπεια η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι ο υπό έλεγχο ισχυρισμός «η επιλογή των Ελλήνων ζαχαροπλαστών» είναι απόλυτος και υπερβολικός, δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς, μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στους καταναλωτές, προσκρούει στα άρθρα 5 και 6 του ΕΚΔ-Ε και πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου η επικοινωνία να είναι σύμφωνη με τον Κώδικα.

Η προθεσμία για την τροποποίηση της συσκευασίας είναι τρεις μήνες και για τα υλικά επικοινωνίας στα σημεία πώλησης είναι 30 ημέρες, σύμφωνα με τις προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 9Δ του Κανονισμού της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε σε ΕΔΕΕ – ΣΔΕ – ΕΣΡ  και στην  Γ.Γ.ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ευρωπαϊκός συναγερμός μετά από καταγγελία για νεκρό βάτραχο σε έτοιμη σαλάτα – Κίνδυνοι για την υγεία και συστάσεις

Τι αποκαλύπτουν επιστημονικές μελέτες για την παρουσία αμφιβίων σε έτοιμες σαλάτες και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Αποκλειστικό: Πώς μια άδεια συσκευασία σαλάτας «ξεκλείδωσε» την έρευνα για επιδημία Salmonella – Η άμεση απάντηση των αρχών στο cibum

Τα αποκλειστικά στοιχεία που παραχώρησε η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στο Cibum για την επιδημιολογική διερεύνηση της Salmonella Napoli.

Παιδική παχυσαρκία: Ο ΠΟΥ βάζει όρια στα φάρμακα και δίνει προτεραιότητα στη διατροφή και την άσκηση

Οι πρώτες παγκόσμιες οδηγίες για παιδιά και εφήβους δίνουν έμφαση στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τη συμπεριφορική υποστήριξη