Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γλυκαντικά: Η ασπαρτάμη συνδέεται με αγχωτική συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΓλυκαντικά: Η ασπαρτάμη συνδέεται με αγχωτική συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Υπολογίζεται ότι 5.000 διαιτητικά τρόφιμα και ποτά περιέχουν το γλυκαντικό ασπαρτάμη.

Σε μελέτη του Ιατρικού Κολλεγίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα που δημοσιεύτηκε στο  Proceedings of the National Academy of Sciences, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης από ποντίκια οδήγησε σε αγχωτική συμπεριφορά και μάλιστα αυτή η εικόνα επεκτάθηκε και στις δύο επόμενες γενιές των αρσενικών που κατανάλωσαν ασπαρτάμη!

Η ασπαρτάμη είναι μία συνθετική, μη θρεπτική, γλυκαντική ουσία (sweetener), που κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα (NutraSweet, Canderel, Equal, Sanecta, Tri-Sweet), χρησιμοποιείται ευρύτατα ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, τρόφιμα και γλυκά και υπολογίζεται ότι υπάρχει σε 5.000 διαιτητικά τρόφιμα και ποτά. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η χρήση ζάχαρης και επομένως οι προσλαμβανόμενες θερμίδες. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται 2.000 τόνοι ασπαρτάμης ετησίως.

 Όταν καταναλώνεται, η ασπαρτάμη γίνεται ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη και μεθανόλη, τα οποία μπορούν να έχουν ισχυρές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα λένε οι επιστήμονες.  Η  μελέτη περιελάμβανε την παροχή πόσιμου νερού σε ποντίκια που περιέχει ασπαρτάμη περίπου στο 15% της μέγιστης επιτρεπόμενης ημερήσιας ανθρώπινης πρόσληψης. Η δόση, που ισοδυναμεί με έξι έως οκτώ κουτιά αναψυκτικού, συνεχίστηκε για 12 εβδομάδες σε μια μελέτη που διήρκεσε τέσσερα χρόνια.

«Ήταν ένα τόσο ισχυρό χαρακτηριστικό που μοιάζει με άγχος που δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς περίμενε ότι θα το έβλεπε. Ήταν εντελώς απροσδόκητο. Συνήθως βλέπεις ανεπαίσθητες αλλαγές» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Sara Jones.

Παρατηρήθηκε έντονη συμπεριφορά παρόμοια με το άγχος στα ποντίκια μέσω μιας ποικιλίας δοκιμών λαβύρινθου ακόμα και στις επόμενες γενιές των αρσενικών που εκτέθηκαν στην ασπαρτάμη.

Όταν δόθηκε διαζεπάμη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αγχώδους διαταραχής στους ανθρώπους, τα ποντίκια σε όλες τις γενιές έπαψαν να παρουσιάζουν συμπεριφορά παρόμοια με το άγχος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα