Η τελευταία έκθεση EFSA, ECDC και EURL – Μικρός ο κίνδυνος για τους ανθρώπους.
Η κατάσταση όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών εξακολουθεί να εξελίσσεται στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με αναφορές νέων εστιών σε πτηνά και περιστασιακών λοιμώξεων σε θηλαστικά. Σποραδικές ανθρώπινες λοιμώξεις έχουν αναφερθεί σε χώρες εκτός της ΕΕ, ενώ ο κίνδυνος για το κοινό στην ΕΕ παραμένει χαμηλός. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης σχετικά με τη γρίπη των πτηνών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ (EURL).
Οι ιοί της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI) προκάλεσαν αύξηση των κρουσμάτων σε άγρια πτηνά, ιδίως σε γλάρους, στην ΕΕ και εξακολουθούν να προκαλούν περιστασιακές λοιμώξεις στα θηλαστικά. Ο αριθμός των εστιών σε πουλερικά μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2023 στην ΕΕ μειώθηκε από το υψηλό σημείο του τον Νοέμβριο του 2022. Ανώμαλη μαζική θνησιμότητα σε γλάρους παρατηρήθηκε σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και η Ιταλία. Ο κίνδυνος μόλυνσης των πουλερικών μπορεί να αυξηθεί κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι γλάροι εξαπλώνονται στην ενδοχώρα, ενδεχομένως αλληλεπικαλύπτονται με τις περιοχές παραγωγής πουλερικών. Η EFSA και η EURL συνιστούν την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης στις περιοχές παραγωγής πουλερικών.
Επιτήρηση ευπαθών θηλαστικών
Μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη γενετική προσαρμογή στα θηλαστικά ανιχνεύθηκαν σε ορισμένους από τους ιούς που κυκλοφορούν τόσο στα θηλαστικά όσο και στα πτηνά. Επιπλέον, τα πρόσφατα συμβάντα μαζικής θνησιμότητας σε θηλαστικά, όπως τα θαλάσσια λιοντάρια, υποδηλώνουν πιθανή μετάδοση μεταξύ των θηλαστικών του ιού HPAI. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της EFSA και της EURL συνιστούν την επέκταση και την ενίσχυση της επιτήρησης στα άγρια και εκτρεφόμενα θηλαστικά, ιδίως στα αμερικανικά βιζόν και χοίρους, σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει HPAI.
Χαμηλός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό
Ενώ έχουν αναφερθεί σποραδικές λοιμώξεις της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους που οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες και θανατηφόρες εκβάσεις, οι ανθρώπινες λοιμώξεις παραμένουν ένα σπάνιο συμβάν. Οι περισσότερες από τις σοβαρές ανθρώπινες λοιμώξεις που αναφέρθηκαν πρόσφατα από χώρες εκτός της ΕΕ σχετίζονταν με άτομα που εκτέθηκαν σε άρρωστα και νεκρά πουλερικά που δεν φορούσαν μέσα ατομικής προστασίας, ιδίως σε αγροκτήματα κατώφλι.
Το ECDC εκτιμά ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός έως μέτριος για τους εργαζομένους και άλλα άτομα που έρχονται σε επαφή με δυνητικά μολυσμένα άρρωστα και νεκρά πτηνά και θηλαστικά. Το ECDC επιβεβαιώνει ότι οι ιοί της HPAI που κυκλοφορούν επί του παρόντος είναι επιρρεπείς σε αντιιικά φάρμακα που διατίθενται στον άνθρωπο και ότι οι εν λόγω ιοί συνδέονται κατά προτίμηση με υποδοχείς τύπου πτηνών που υπάρχουν στα πτηνά και όχι σε υποδοχείς που μοιάζουν με τον άνθρωπο.
Το ECDC, η EFSA και η EURL συνιστούν την κατάλληλη χρήση μέσων ατομικής προστασίας όταν έρχονται σε επαφή με πτηνά. Τα άτομα που εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά θα πρέπει να ελέγχονται και να παρακολουθούνται, προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως τα πιθανά κρούσματα μετάδοσης.