Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γρίπη των πτηνών σε γάτες και σκύλους

ΑρχικήΝέαΓρίπη των πτηνών σε γάτες και σκύλους
spot_img

Τελευταία στοιχεία από EFSA, ECDC και EURL.

Ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε πουλερικά έχει μειωθεί στην Ευρώπη, αλλά οι γλάροι εξακολουθούν να πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τον ιό. Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός. Αυτά είναι τα κύρια πορίσματα της τελευταίας έκθεσης σχετικά με τη γρίπη των πτηνών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ (EURL).

Οι εστίες στα πουλερικά ήταν μειωμένες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς (3 Δεκεμβρίου 2022 έως 1 Μαρτίου 2023) και σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022. Αντίθετα στα άγρια πτηνά αυξήθηκε σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022. Ο ιός έδειξε σημάδια καλής προσαρμογής στα άγρια πτηνά, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους μαυροκέφαλους γλάρους και αυξάνοντας τη θνησιμότητα απειλούμενων άγριων ειδών, όπως το γεράκι της περγίνης.

Η HPAI συνέχισε να επεκτείνεται στην Αμερική και αναμένεται να φτάσει στην Ανταρκτική στο εγγύς μέλλον. Μολύνσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε έξι νέα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων θηλαστικών και των μουσαλοειδών. Δύο κρούσματα αναφέρθηκαν σε γάτες στις ΗΠΑ και ένα σε σκύλο στον Καναδά. Ως προληπτικό μέτρο, η EFSA συνιστά την πρόληψη της έκθεσης των κατοικίδιων ζώων σε νεκρά ή νοσούντα ζώα σε περιοχές που πάσχουν από HPAI.

Χαμηλός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό

Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός και χαμηλός έως μέτριος για τους εργαζομένους και άλλα άτομα που έρχονται σε επαφή με δυνητικά μολυσμένα και νεκρά πτηνά και θηλαστικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα