Η παγκόσμια γαλακτοβιομηχανία ήταν από τις πρώτες που το εφάρμοσε και γίνεται και η πρώτη που το ακυρώνει.
Το Nutri-score, που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2017 αποτελεί ένα χρωματικά κωδικοποιημένο σύστημα ετικετών, από το πράσινο Α, που δηλώνει το «πιο υγιεινό», έως το κόκκινο Ε, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα σύμφωνα με τη διατροφική τους αξία, υπολογιζόμενη σε μια τυπική μερίδα. Από τα τέλη του 2023 εφαρμόζεται νέος αλγόριθμος, με αυστηρότερες παραμέτρους για το γάλα και τα δημητριακά πρωινού, ενώ το ελαιόλαδο και τα άλλα λιπαρά φυτικής προέλευσης κερδίζουν βαθμούς σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη. Η εφαμρογή του είναι εθελοντική και πολλές χώρες το έχουν υιοθετήσει αλλά μεταξύ των μεγάλων αντιπάλων είναι η Ιταλία και η Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος την βαθμολογία στο ελαιόλαδο.
Ο γίγαντας γαλακτοκομικών προϊόντων Danone ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγε την ετικέτα Nutriscore στα προϊόντα της, τώρα όμως, ανακοίνωσε ότι την αφαιρεί, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τον τροποποιημένο αλγόριθμο. Το πρόβλημα είναι ότι το αναθεωρημένο Nutri-Score, τοποθετεί τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά ροφήματα στην κατηγορία των ποτών και έτσι τα συγκρίνει με τα αναψυκτικά. Σύμφωνα με τη Danone, αυτό δίνει μια στρεβλή εικόνα της διατροφικής αξίας των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πράγματι, τα προϊόντα με παρόμοια σύνθεση λαμβάνουν διαφορετικό Nutri-Score ανάλογα με το αν παρουσιάζονται σε μορφή πόσιμου ή βρώσιμου.
Για παράδειγμα με το αναθεωρημένο Nutriscore το Hi-Pro έπεσε σε βαθμολογία από το Α στο C, ενώ το ίδιο προϊόν που τρώγεται με το κουτάλι παραμένει στη κατηγορία Α. Η βαθμολογία του γιαουρτιού κατανάλωσης Danonino πέφτει επίσης στο D, ενώ η μορφή του σε στερεό γιαούρτι διατηρεί τη βαθμολογία Β. και το Actimel πηγαίνει από το A στο B ή το D, ανάλογα με την παραλλαγή.
«Δεδομένης αυτής της μεγάλης ασυνέπειας, θα αφαιρέσουμε σταδιακά το Nutri-Score από τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά πόσιμα προϊόντα μας, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2024» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας προσθέτοντας ότι ο νέο τρόπος βαθμολογίας, οδηγεί σε σύγχυση τους καταναλωτές δίνοντας διαφορετική βαθμολογία Nutri-Score για προϊόντα που έχουν παρόμοιους διατροφικούς σκοπούς στη διατροφή μας και που είναι απλώς σε διαφορετική μορφή. Η αλλαγή στην επισήμανση θα επηρεάσει τη συσκευασία των εμπορικών σημάτων της Danone όπως οι μάρκες Danette, Actimel, Hi-Pro, Danonino και Alpro.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Serge Hercberg, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο έργο του οποίου βασίζεται το Nutri-Score, που χαρακτήρισε την απόφαση της Danone «λυπηρή και εξαιρετικά σοκαριστική», υπάρχει λόγος για τη διαφορά στην αξιολόγηση για το στερεό γιαούρτι και το πόσιμο γιαούρτι, ακόμη και αν περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Αυτό διότι η κατανάλωση υγρού γιαουρτιού γίνεται κυρίως εκτός των γευμάτων ως υγρό σνακ, με κίνδυνο μεγάλης κατανάλωσης μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.
Στην απόφαση της Danone αντέδρασε η οργάνωση καταναλωτών Foodwatch που ζητά να είναι υποχρεωτική για όλες τις εταιρείες τροφίμων η ετικέτα με την βαθμολογία της διατροφικής αξίας. Η Danone αγνοεί την επιθυμία των καταναλωτών για σαφείς διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία δήλωσε η Suzy Sumner, επικεφαλής του Γραφείου Foodwatch των Βρυξελλών προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο να αποφασίσει η Danone να κάνει πίσω στο Nutri-Score επειδή τα προϊόντα ορισμένων από τις επωνυμίες της θα είχαν λιγότερο καλά αποτελέσματα.