Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H Ευρωπαϊκή Βιομηχανία συστατικών τροφίμων καταγγέλλει την ΕΕ για το θέμα της προώθησης της βιωσιμότητας

ΑρχικήΝέαH Ευρωπαϊκή Βιομηχανία συστατικών τροφίμων καταγγέλλει την ΕΕ για το θέμα της προώθησης της βιωσιμότητας
spot_img

Η νομοθετική πρόταση Framework for Sustainable Food Systems (FSFS) δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 2024 σύμφωνα με την EU Specialty Food Ingredients.

Η EU Specialty Food Ingredients, η φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συστατικών ειδικών τροφίμων, σημειώνει ότι η νομοθετική πρόταση Framework for Sustainable Food Systems (FSFS) δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου. 

Η EU Specialty Food Ingredients τονίζει ότι ακόμη και με την τρέχουσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην προτείνει την FSFS, η βιομηχανία τροφίμων συνεχίζει την πορεία της προς την οικοδόμηση πιο βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων καθώς βλέπει ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα του FSFS και υποστηρίζει τους στόχους του .

Η EU Specialty Food Ingredients απαιτεί συνεχή θεσμική δέσμευση προς ένα ώριμο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που υποστηρίζει τη βιομηχανία να συμβάλει σε ένα πιο καινοτόμο και επιστημονικά βασισμένο βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Για το σκοπό αυτό, η EU Specialty Food Ingredients υπενθυμίζει επίσης ότι ο βασικός στόχος της πρότασης ήταν να προωθήσει τη συνοχή των πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και να ενσωματώσει, σε διεθνές επίπεδο, τη βιωσιμότητα σε όλες τις σχετικές με τα τρόφιμα πολιτικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων.

Ως εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας εξαιρετικά καινοτόμου βιομηχανίας, η EU Specialty Food Ingredients έχει, ως μέρος της αποστολής της, να διασφαλίσει την αναγνώριση της σημασίας της καινοτομίας και του ρόλου των ειδικών συστατικών σε βιώσιμες δίαιτες και αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, ως συμβολή τους στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει μια επιστημονική προσέγγιση βάσει κινδύνου για όλα τα μέτρα που η Επιτροπή της ΕΕ σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι την τρέχουσα εντολή και στο μέλλον, καθώς επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας τροφίμων της ΕΕ.

« Θεωρούμε ότι ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την έγκαιρη πρόσβαση στην αγορά », λέει ο Geert Maesmans, Πρόεδρος της EU Specialty Food Ingredients. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν κρίσιμους μοχλούς για τη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή στην κατανάλωση και, κατά τη γνώμη μας, θα βοηθήσουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ, βασισμένο στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας. 

Αν και αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει λύση «δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους», ο Geert Maesmans συνεχίζει λέγοντας ότι η σημασία της αύξησης της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού της ΕΕ και της προώθησης εποικοδομητικών αλληλεπιδράσεων με τη βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να παραμεληθεί, μεταξύ άλλων κατά την ανάπτυξη της παράγωγης νομοθεσίας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή συνοδεία της βιομηχανίας τροφίμων της ΕΕ στο ταξίδι με τα αειφόρα συστήματα τροφίμων, καθώς και για την παροχή των μέσων αντίδρασης και ταχείας προσαρμογής στις κοινωνικές αλλαγές και την κρίση της αγοράς.

Το EU Specialty Food Ingredients θέλει επίσης να βοηθήσει τους νομοθέτες της ΕΕ να θεσπίσουν σαφείς, φιλόδοξους, ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους και οδικούς χάρτες που θα επιτρέψουν στους ενδιαφερόμενους της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια με σαφή κατεύθυνση στο δρόμο προς ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Συμπερασματικά το EU Specialty Food Ingredients ελπίζει ότι η αναστολή της νομοθεσίας-πλαισίου θα μεταφραστεί σε ευκαιρία για περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με τα νομοθετικά μέτρα για την επιτυχία των φιλοδοξιών της ΕΕ για ένα βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων της ΕΕ και στοχεύει αυτός o χρόνος να χρησιμοποιηθεί εποικοδομητικά για να δοθεί η ευκαιρία στους εμπλεκόμενους φορείς της ΕΕ στον εφοδιασμό τροφίμων να συμμετάσχουν περισσότερο στη νομοθετική κατάρτιση της πρότασης πλαισίου και του παράγωγου δικαίου », λέει ο Geert Maesmans.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο