Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 50% από 1η Ιουλίου στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ επιβάλλει δασμούς 50% από 1η Ιουλίου στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την επιβολή πρόσθετων δασμών σε όλες τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και ορισμένων λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία

Σύμφωνα με τον κανονισμό, από την 1η Ιουλίου, τα γεωργικά προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν υποβληθεί σε δασμούς από την ΕΕ, θα φορολογούνται με συντελεστή 50%. Επίσης, από την 1η Ιουλίου, τα λιπάσματα με βάση το άζωτο θα υπόκεινται σε δασμούς που θα αυξάνονται σταδιακά σε μια μεταβατική περίοδο τριών ετών, φτάνοντας σε απαγορευτικούς συντελεστές ως το 2028, προκειμένου να διακόψουν οριστικά την προσφορά. Το μέτρο αυτό είχε λάβει ευρεία υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Μάιο.

«Αυτά τα μέτρα αυξάνουν την οικονομική μας ασφάλεια μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία. Μειώνουμε περαιτέρω τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας και, ως εκ τούτου, την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό της», δήλωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και αρμόδιος υφυπουργός της Πολωνίας για το εμπόριο Μιχάλ Μπαρανόβσκι.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, οι δασμοί της ΕΕ θα ισχύουν για όλα τα γεωργικά προϊόντα από τη Ρωσία, καθώς άλλα γεωργικά προϊόντα υπόκεινται ήδη σε τελωνειακούς δασμούς. Οι νέοι δασμοί θα ισχύουν για αγαθά που αποτελούσαν περίπου το 15% όλων των γεωργικών εισαγωγών από τη Ρωσία το 2023. Στην περίπτωση των λιπασμάτων, οι νέοι δασμοί θα ισχύουν για ορισμένα προϊόντα με βάση το άζωτο.

Σημειώνεται ότι το 2024 η ΕΕ εισήγαγε 6,2 εκατομμύρια τόνους ρωσικών λιπασμάτων και το 2025 έχει ήδη εισαγάγει σχεδόν 3 εκατομύρια τόνους. «Η εφαρμογή αυτών των δασμών θα παρακολουθείται στενά για να διασφαλιστεί η προστασία της βιομηχανίας λιπασμάτων και των αγροτών της ΕΕ. Οι αυξήσεις των δασμών στα λιπάσματα θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, σε μια μεταβατική περίοδο τριών ετών», καθησυχάζει το Συμβούλιο της ΕΕ στην ανακοίνωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποσχεθεί να παρέμβει εάν αυξηθούν οι τιμές, με δυνατότητα αναστολής των φόρων στα λιπάσματα που εισάγονται από άλλες τρίτες χώρες. Από την πλευρά τους, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα αγροτών συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις πιθανές «σοβαρές οικονομικές και λειτουργικές συνέπειες» της φορολόγησης των ρωσικών λιπασμάτων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα