Γνωμοδότηση της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, για την ασφάλεια του λαδιού από ξηρούς καρπούς τίγρης (Cyperus esculentus ) ως νέα τροφή.
Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει γνώμη σχετικά με την ασφάλεια του λαδιού από ξηρούς καρπούς τίγρης (tiger nuts – Cyperus esculentu) ως νέα τροφή (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283.
Οι ξηροί καρποί τίγρης είναι ένας βρώσιμος κόνδυλος με ιστορία κατανάλωσης ως τροφή. Το NF είναι το λάδι που λαμβάνεται από τους ξηρούς καρπούς με ψυχρή έκθλιψη του αλεύρου των σπόρων. Το ελαϊκό οξύ είναι το κύριο συστατικό, που αντιπροσωπεύει το 65%-69% των συνολικών λιπαρών οξέων του ελαίου. Ο αιτών πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το NF ως συστατικό σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων και ως μαγειρικό λάδι ή προσθήκη ως καρύκευμα. Το πάνελ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη σταθερότητα εάν το NF συμμορφώνεται με τα προτεινόμενα όρια προδιαγραφών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του NF και τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, η κατανάλωση του NF δεν είναι διατροφικά μειονεκτική. Η ομάδα θεωρεί ότι, με βάση τη διαδικασία παραγωγής, τη σύνθεση του NF, το ιστορικό χρήσης και τη σύνθεση της πηγής, δεν απαιτούνται τοξικολογικές μελέτες για το NF. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το NF είναι ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης.
Κατηγορίες τροφίμων και μέγιστα επίπεδα χρήσης που προορίζονται από τον αιτούντα.
Κατηγορία τροφίμων | Μέγιστο επίπεδο χρήσης (mL NF/100 g) |
---|---|
Ως αντικατάσταση άλλων ελαίων (χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή προστίθεται ως καρύκευμα) | 100 |
Ζυμαρικά και παρόμοια προϊόντα | 30 |
Ψωμί και παρόμοια προϊόντα | 30 |
Σνακ εκτός από πατατάκια και παρόμοια (κράκερ) | 30 |
Ντρέσινγκ σαλάτας | 50 |
Μαργαρίνες και παρόμοια | 80 |
Διάφορα γλυκά | 30 |
Κρέμα και προϊόντα κρέμας | 60 |