Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, 2025
8.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

L’ORA: Το νέο “εργαλείο” αξιολόγησης κινδύνου απειλητικών ασθενειών της EFSA

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνL'ORA: Το νέο "εργαλείο" αξιολόγησης κινδύνου απειλητικών ασθενειών της EFSA
spot_img

Πιο εύκολη πλέον η εκτίμηση του κινδύνου εισβολής ζωονοσογόνων ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας είναι ένας στόχος που συνεχώς μεταβάλλεται, καθώς οι κλιματικές αλλαγές και η ανθρώπινη δραστηριότητα δημιουργούν νέες προκλήσεις. Η διαχείριση αυτών των κινδύνων απαιτεί σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις της επιστήμης.

- Advertisement -

Η EFSA ανέπτυξε το L’ORA ως ένα “εργαλείο” αξιολόγησης κινδύνου για να υποστηρίξει τη διαχείριση ασθενειών με μια ολιστική προσέγγιση, εστιάζοντας στις ζωονόσους και τις ζωικές ασθένειες. Ενημερώνεται αυτόματα με νέες πληροφορίες από συνδεδεμένες βάσεις δεδομένων και εντοπίζει περιοχές υψηλού κινδύνου, διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων από διαχειριστές κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάλυση του L’ORA επικεντρώνεται στον ρυθμό εισαγωγής ασθενειών, την εξάπλωσή τους στις περιοχές στόχους, τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την ευημερία των ζώων, αλλά και στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις.

Λειτουργεί συνδυάζοντας ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους για τη διαχείριση των αβεβαιοτήτων, αξιοποιώντας δεδομένα από διεθνείς βάσεις πληροφοριών και γνώμες ειδικών. Οι εκτιμήσεις του περιλαμβάνουν χωρικές αναλύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρουσιάζονται μηνιαία, προσφέροντας προσαρμόσιμες εκτιμήσεις κινδύνου ανάλογα με την ασθένεια και την περιοχή.

Το εργαλείο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό εισβολής, το μέγεθος της επιδημίας και τις επιπτώσεις, επιτρέποντας στους χρήστες να δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένους παράγοντες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία ή την οικονομία.

Μέσω ενός διαδικτυακού συστήματος οπτικοποίησης, οι χρήστες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στις εκτιμήσεις και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των υγειονομικών κινδύνων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.

Σουβλατζίδικα: Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από τις κομμένες ντομάτες και κρεμμύδια – Προσομοιώσεις ανάπτυξης παθογόνων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι χειριστές που εργάζονται σε σουβλατζίδικα, σχετικά με τη συντήρηση τοματών και κρεμμυδιών κομμένων σε φέτες, για την αποτροπή τροφικής δηλητηρίασης των πελατών τους.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών στα μισά εργαστηριακά δείγματα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένα επίπεδα βαρέων μετάλλων και τοξινών σε δημοφιλή συμπληρώματα πρωτεΐνης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο