Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
25.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA εντόπισε τα 12 πιο επικίνδυνα είδη σκαθαριών που απειλούν τις καλλιέργειες της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΗ EFSA εντόπισε τα 12 πιο επικίνδυνα είδη σκαθαριών που απειλούν τις καλλιέργειες της ΕΕ
spot_img

Τα 12 σκαθάρια ταξινομήθηκαν ως “εν δυνάμει επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας στην Ένωση.”

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας (Ιταλία), έχει εντοπίσει 12 είδη σκαθάρων φλοιού και αμβροσίας που ενέχουν υψηλό οικονομικό ή περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία των φυτών στην επικράτεια της ΕΕ. Τα σκαθάρια, τα οποία επιτίθενται σε πλατύφυλλα δέντρα, απουσιάζουν ή δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένα στην ΕΕ και πληρούν τα κριτήρια ταξινόμησης ως εν δυνάμει επιβλαβών οργανισμών καραντίνας στην Ένωση.

Αυτή η ομάδα επιβλαβών οργανισμών υψηλού κινδύνου θα μπορούσε να εισέλθει στην ΕΕ με ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας ή με φυτά προς φύτευση. Μετά την εισαγωγή τους, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σε τμήματα της ΕΕ λόγω της διαθεσιμότητας φυτών-ξενιστών και της καταλληλότητας του κλίματος.

Ήδη έχουν προβλεφθεί μέτρα ελέγχου για την πρόληψη της εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μόνο από χώρες απαλλαγμένες από επιβλαβείς οργανισμούς, της απομόνωσης των φυτών για φυτεύσεις πριν από το εμπόριο και της διαχείρισης των συνθηκών καλλιέργειας.

Η EFSA και το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα προσδιόρισαν τα 12 ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για 6.495 είδη σκαθαριών. Ακόμη και όταν εξετάζεται η μεγαλύτερη ομάδα, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις πολλών ειδών που δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Υπάρχει επίσης έλλειψη αξιόπιστων μεθόδων ταυτοποίησης για πολλά είδη, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την αναγνώρισή τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων των εισαγωγών στα σύνορα της ΕΕ.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η κατηγοριοποίηση των επιβλαβών οργανισμών της EFSA είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία αξιολόγησης του κινδύνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από την EFSA να διενεργήσει ποσοτική αξιολόγηση του κινδύνου του επιβλαβούς οργανισμού προκειμένου να τεκμηριώσει τις αποφάσεις σχετικά με την ενδεχόμενη καταχώριση σε καραντίνα και την εφαρμογή μέτρων μετριασμού του κινδύνου βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Εκστρατεία #PlantHealth4Life

Με τα παράσιτα των φυτών και τις ασθένειες που αποτελούν σημαντική οικονομική και κοινωνική απειλή για την Ευρώπη, η EFSA διεξάγει την εκστρατεία #PlantHealth4Life σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Υποστηριζόμενη από μια ολοκληρωμένη ανάλυση των στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στην υγεία των φυτών σε ολόκληρη την ΕΕ, αυτή η πολυετής πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τη σημασία της υγείας των φυτών και την ευθύνη όλων για τη διαφύλαξή της.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση εμφιαλωμένου νερού γεμάτου κολοβακτηρίδια

Η παρουσία κολοβακτηριακών μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει σημάδι μόλυνσης με κόπρανα.

Ευρήματα απάτης στα κοτόπουλα και τα μπιφτέκια από σουπερμάρκετ

Μη συμμορφώσεις στο 42% των μπιφτεκιών και στο 40% των κοτόπουλων που πωλούνται σε σουπερμάρκετ διαπίστωσε έρευνα της FSA.

Alert – Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Η Παράταση αποτελεί ισορροπημένη λύση για την εξασφάλιση ομαλής εφαρμογής του EUDR.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο