Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στο χρόνιο πόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΗ κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στο χρόνιο πόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img

Πώς η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ αυξάνει την ευαισθησία στον πόνο σε ανθρώπους που κάνουν χρόνια χρήση;

Nέα και πιο ανησυχητικά αποτελέσματα για το αλκοόλ ανακάλυψε μελέτη από επιστήμονες του εργαστηρίου Scripps Research, η οποία αποκαλύπτει πως το ποτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στον πόνο μέσω 2 διαφορετικών μηχανισμών.

Η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ (AUD), η οποία περιλαμβάνει την κατάσταση αλκοόλ, την εξάρτηση από το αλκοόλ, αλλά και τον εθισμό στο αλκοόλ κατάχρηση αλκοόλ, επηρεάζει εκατομμύρια (αν όχι δισεκατομμύρια) ανθρώπους παγκοσμίως. Μόνο στις ΗΠΑ, όπου διεξήχθη η έρευνα, εκτιμάται από την Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία, βάσει στοιχείων του 2021, ότι ο αριθμός ξεπέρασε τα 30 εκατ. ανθρώπους. 

 Με την πάροδο του χρόνου, η AUD μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της ηπατικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αλλά μια εξίσου σημαντική παρενέργειά του είναι πως αυξάνει την ευαισθησία στον πόνο. Στην πραγματικότητα, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με AUD βιώνουν τον πόνο εντονότερα σε τουλάχιστον ένα σημείο και μπορεί να αποκτήσουν και άλλες παθήσεις, όπως αλκοολική νευροπάθεια, η οποία είναι βλάβη των νεύρων που προκαλεί χρόνιο πόνο και άλλα συμπτώματα.

 Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι το AUD σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα σήματα πόνου, καθώς και με αλλαγές στον τρόπο ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Όλα αυτά μπορεί, ωστόσο, να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία χειροτερεύει την κατάσταση.

Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στον πόνο μέσω δύο διαφορετικών μοριακών μηχανισμών—ένας που καθοδηγείται από την πρόσληψη αλκοόλ και ένας από τη στέρηση αλκοόλ. Αυτό είναι ένα νέο συμπέρασμα από τους επιστήμονες της Scripps Research σχετικά με τους πολύπλοκους δεσμούς μεταξύ αλκοόλ και πόνου.

«Ο πόνος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο σύμπτωμα σε ασθενείς που πάσχουν από εξάρτηση από το αλκοόλ, καθώς και ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι οδηγούνται να πιουν ξανά», λέει η ανώτερη συγγραφέας Marisa Roberto, PhD, Πρόεδρος Μοριακής Ιατρικής της Οικογένειας Schimmel και καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Scripps Research. 

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα την αμφίδρομη οδό μεταξύ του χρόνιου πόνου και της εξάρτησης από το αλκοόλ», συνεχίζει.

Η Roberto και οι συνάδελφοί της, προκειμένου να μάθουν τις υποκείμενες αιτίες αυτών των διαφορετικών τύπων πόνου που σχετίζεται με το αλκοόλ, συνέκριναν τρεις ομάδες ενήλικων ποντικών: ζώα που εξαρτώνται από το αλκοόλ (υπερβολικά πότες), ζώα που είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο αλκοόλ και δεν θεωρούνταν εξαρτημένα (μέτρια πότες) και εκείνα που δεν είχαν ποτέ λάβει αλκοόλ.

Σε εξαρτημένα ποντίκια, η αλλοδυνία, στην οποία ένα αβλαβές ερέθισμα γίνεται αντιληπτό ως επώδυνο, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της στέρησης αλκοόλ και η επακόλουθη πρόσβαση στο αλκοόλ μείωσε σημαντικά την ευαισθησία στον πόνο. 

Επιπλέον, περίπου τα μισά από τα ποντίκια που δεν ήταν εξαρτημένα από το αλκοόλ εμφάνισαν σημάδια αυξημένης ευαισθησίας στον πόνο κατά τη διάρκεια της στέρησης αλκοόλ, αλλά, σε αντίθεση με τα εξαρτημένα ποντίκια, αυτή η νευροπάθεια δεν αναστράφηκε με την επανέκθεση στο αλκοόλ.  

Όταν η ομάδα μέτρησε στη συνέχεια τα επίπεδα των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στα ζώα, ανακάλυψαν ότι ενώ τα μονοπάτια φλεγμονής ήταν αυξημένα τόσο σε εξαρτημένα όσο και σε μη εξαρτημένα ζώα, συγκεκριμένα μόρια αυξήθηκαν μόνο σε εξαρτημένα ποντίκια. 

Αυτό δείχνει ότι 2 διαφορετικοί μοριακοί μηχανισμοί μπορεί να οδηγήσουν τους δύο τύπους πόνου. Υποδεικνύει επίσης τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες που μπορεί να είναι χρήσιμες για να καταπολεμηθεί ο πόνος που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology στις 12 Απριλίου 2023 , προτείνει επίσης πιθανούς νέους στόχους φαρμάκων για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου και της υπερευαισθησίας που σχετίζεται με το αλκοόλ, ενώ η ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει τις μελέτες για το πως αυτά τα μόρια μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διάγνωση και τη θεραπεία του πόνου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο