Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η μαστίχα Χίου από τα πιο γνωστά super foods

ΑρχικήΝέαΗ μαστίχα Χίου από τα πιο γνωστά super foods
spot_img

cibum team

 
Φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός τον συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τις εγκαταστάσεις του οποίου επισκέφτηκε  το πρωί κατά την περιοδεία του στο νησί, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τοπικό βουλευτή κ. Νότη Μηταράκη.

Ο κ. Λιβανός ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης κ.  Γιώργο Τούμπο στο εργοστάσιο στο οποίο γίνεται ο καθαρισμός,  η επεξεργασία και η τυποποίηση της μαστίχας για ζαχαροπλαστική και φαρμακευτική χρήση καθώς και στο εργοστάσιο παραγωγής τσίχλας.

Η παραγωγή της μαστίχας από το 2016 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 45% και όπως επισήμανε  ο ΥΠΑΑΤ,  είναι ένα προϊόν το οποίο,  όχι μόνο συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά αποτελεί έναν από τους καλύτερους «πρεσβευτές» της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στη συζήτηση που είχε με τους μαστιχοπαραγωγούς παρουσία του κ. Μηταράκη,  ο κ. Λιβανός  δεσμεύτηκε για τον εξορθολογισμό των κοινοτικών ενισχύσεων καθώς, όπως είπε,  πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανταποδοτικότητα και η παραγωγικότητα.

Ο ΥΠΑΑΤ εξέφρασε την ευχάριστη έκπληξή του για την εξαιρετική δουλειά που κάνει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στον πρότυπο αυτό χώρο παραγωγής.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η  Ένωσή μαστιχοπαραγωγών  είναι leader, είναι ηγέτιδα δύναμη στη χώρα μας και πρέπει να την αναδείξουμε ως πρότυπο για το νέο Συνεταιριστικό Κίνημα που προσπαθούμε να χτίσουμε μαζί με τους παραγωγούς αυτό το διάστημα και ελπίζω, τόσο μέσα από τη δουλειά σας, όσο και μέσα από τη συνδρομή της Πολιτείας ,να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Η μαστίχα είναι ένα προϊόν το οποίο είναι πολύτιμο για την υγεία μας, με διατροφικά στοιχεία και ιδιότητες μοναδικές και επάξια αποτελεί «πρεσβευτή» όχι μόνο της Χίου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και ως τέτοιο πρέπει να το στηρίξουμε.

Είμαι περήφανος που ηγούμαι ενός χώρου, δήλωσε ο κ. Λιβανός,  του πρωτογενούς τομέα,  που διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες και θεωρώ ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα μας, με ηγέτιδα δύναμη τη μαστίχα Χίου, να τα συνδέσουμε με τον Πολιτισμό, την υγεία μας – η μαστίχα είναι από τα πιο γνωστά super foods – τη γαστρονομία και τον τουρισμό μας.

Ο Yπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  κ.  Μηταράκης ευχαρίστησε τον κύριο Λιβανό για την επίσκεψή του στο νησί και τόνισε ότι η εντυπωσιακή πορεία της μαστίχας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης

Παράλληλα στήριξε το αίτημα των παραγωγών για να κατανομή ενισχύσεων σε ορθολογική βάση καθώς και τα φορολογικά τους αιτήματα.

Ο κ. Νότης Μηταράκης ευχαρίστησε τον ΥπΑΑΤ για την επίσκεψή του στη Χίο και τόνισε ότι η πορεία της ΄Ενωσης τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή. Ο υπερπολλαπλασιασμός της παραγωγής, ο υπερδεκαπλασιασμός της κερδοφορίας,  δείχνει ότι ο Συνεταιρισμός στην Ελλάδα μπορεί να είναι σύγχρονος , μπορεί να αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης , όπως αποδεδειγμένα έχει γίνει στη Χίο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τέσσερις πυλώνες που έθεσε η  ΄Ενωση :

  • Το θέμα της στήριξης της νέας μονάδας πρωτοβάθμιας επεξεργασίας, για την οποία το ΥΠΑΑΤ τοποθετήθηκε επί της αρχής θετικά.
  • Συζητήθηκε το θέμα της φορολόγησης των αγροτών που είναι μια σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι η φορολογία των Συνεταιρισμών βελτιώθηκε και μειώθηκε επί της κυβέρνησης της Ν.Δ.
  • Συζητήσαμε το θέμα της επιλεξιμότητας των παραγωγών μαστίχας και για τα προγράμματα ανασχίνωσης, αλλά και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης της ένταξης και νέων αγροτών  καθώς και ενίσχυση των κεφαλοποιητικών δαπανών των υφιστάμεων παραγωγών. Και εκεί πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα των κριτηρίων .
  • Τέθηκαν θέματα γενικότερα ανακατανομής επιχορηγήσεων. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό και διαχωρίζει πλέον το ΥΠΑΑΤ από το παρελθόν, είναι ότι το Υπουργείο επενδύει στην αποδοτικότητα των επενδύσεων. Και για μας στη Χίο, που  η ΄Ένωση έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα,  μια τέτοια μεταστροφή της λογικής του ΥΠΑΑΤ θα είναι μόνο θετική.

Να τοποθετηθώ επίσης σε ένα θέμα που συζητήσατε για το θέμα των ελλείψεων  των εργατών γης.  Το υπουργείο Μετανάστευσης, μαζί με το ΥΠΑΑΤ,  έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία εισδοχής νόμιμων μεταναστών ως εργατών γης στη χώρα μας.  Ταυτόχρονα, συζητάμε και διμερείς συμφωνίες με χώρες της περιοχής, αλλά και τη δημιουργία- με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί Σεπτέμβριο στη Βουλή –ενός μόνιμου μηχανισμού νόμιμης μετανάστευση.»

 Να είμαστε ξεκάθαροι :  “Ως χώρα θέλουμε τη μετανάστευση, αλλά νόμιμα. Θα έρθουν αυτοί που θα επιλέξουμε εμείς ως χώρα και όχι αυτοί που θα διαλέξουν οι αυτοδιακινητές».

  • Επίσκεψη στο υπό κατασκευή κέντρο έρευνας Μαστίχας

Στη συνέχεια οι κύριοι Λιβανός και Μηταράκης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή κέντρου έρευνας μαστίχας το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του προϊόντος

Το κτίριο του κέντρου ερευνών είναι ενεργειακά αυτόνομο μέσω ΑΠΕ και δεν θα έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσκεψη στην εταιρεία Mediterra

Κατόπιν οι δύο υπουργοί επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Méditerra  στην οποία ανήκουν τα καταστήματα masticha shop.

Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε για την προοπτική της μαστίχας τις οποίας η χρήση επεκτείνεται από την φαρμακοβιομηχανία έως την παραγωγή προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης.

  • Συνάντηση με Δήμαρχο Χίου

Ο ΥΠΑΑΤ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Καραντζή, ενώ  χαιρέτησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έκανε  test για τον κορωνοϊό, έξω από το δημαρχείο,  παροτρύνοντας  τους πολίτες να εμβολιαστούν.

 

Δείτε επίσης:

EFSA: Δωρεάν διαδικτυακό Workshop για εκτίμηση επικινδυνότητας στην έκθεση σε χημικές ουσίες 

Εμβολιασμός εργαζομένων στην εστίαση: Πότε αναμένεται η απόφαση 

Tα μυοσκελετικά προβλήματα είναι το No1 πρόβλημα υγείας των εργαζομένων 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση «ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ » λόγω… γλουτένης!

Φαγητό στον χώρο εργασίας. Ο ρόλος του εργοδότη 

ΕΦΕΤ: Το νέο Μοντέλο Ενεργειών Συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις τροφίμων  

Καύσωνας: Πως να επιβιώσετε χωρίς κλιματισμό. Τα «ύπουλα» συμπτώματα της θερμοπληξίας

Εστίαση: Προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση. Μόνο εμβολιασμένοι στους κλειστούς χώρους. 

Ποια είναι η ΒΑΠ που κατήγγειλε την Coca Cola 3Ε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 

Εστίαση: “Λουκέτο” για όρθιους πελάτες, ακόμη και από φωτογραφίες ή Video στα social media 

Vegan: ποιο είναι το ιδανικό υποκατάστατο του τυριού

Oξείδιο του αιθυλενίου: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη

Νέα υπηρεσία καταγγελιών για την ασφάλεια τροφίμων

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα