Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η νέα πρόταση της ΕΕ για εξωδικαστική διευθέτηση διαφορών με τους καταναλωτές και οι αντιδράσεις

ΑρχικήΝέαΗ νέα πρόταση της ΕΕ για εξωδικαστική διευθέτηση διαφορών με τους καταναλωτές και οι αντιδράσεις
spot_img

Ο εκσυγχρονισμός της οδηγίας για εξωδικαστική επίλυση διαφορών δεν είναι πλήρως αποδεκτός.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για την εναλλακτική επίλυση διαφορών καταναλωτών (ΕΕΔ). Η ΕΕΔ δίνει στους καταναλωτές και τους εμπόρους τη δυνατότητα να επιλύουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά σε μια διαδικασία που θα πρέπει να είναι απλή, γρήγορη και οικονομικά προσιτή. Στόχος της πρότασης μεταξύ άλλων, είναι να καταστεί η ΕΕΔ πιο απλή και προσαρμόσιμη στις ψηφιακές και διασυνοριακές αγορές.

Όμως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση καταναλωτών, BEUC, παρά ορισμένες βελτιώσεις, η πρόταση προσφέρει περιορισμένες μόνο αλλαγές για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων –όπως η έλλειψη συμμετοχής των εμπόρων και σε ορισμένες χώρες, η κακή ποιότητα υπηρεσιών– που έχουν περιορίσει την υιοθέτηση της ΕΕΔ στην Ευρώπη.

Δέκα χρόνια αφότου η ΕΕ υιοθέτησε το νομικό της πλαίσιο για την ΕΕΔ, δεν έχει γίνει δημοφιλής επιλογή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δεν λειτουργεί ικανοποιητικά για τους καταναλωτές. Τα ζητήματα περιλαμβάνουν την έλλειψη ανεξαρτησίας των φορέων ΕΕΔ, τη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών για τους καταναλωτές και την έλλειψη συμμετοχής των εμπόρων.

Ενάντια στις προσδοκίες της BEUC, σύμφωνα με την πρόταση, η συμμετοχή των εμπόρων στις διαδικασίες ΕΕΔ δεν θα είναι ακόμη υποχρεωτική και, δυστυχώς, δεν προτείνεται τίποτα για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των φορέων ΕΕΔ. Το θετικό είναι ότι οι έμποροι θα πρέπει τώρα να απαντήσουν εντός 20 ημερών όταν επικοινωνήσει ένας φορέας ΕΕΔ, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν γρήγορα εάν οι έμποροι δέχονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα