Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Νέα Ζηλανδία ανάβει το πράσινο φως για την πώληση γενετικά τροποποιημένου σιταριού

ΑρχικήΝέαΗ Νέα Ζηλανδία ανάβει το πράσινο φως για την πώληση γενετικά τροποποιημένου σιταριού
spot_img

Η Food Standards Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας (FSANZ) επέτρεψε την είσοδο των τροφίμων που προέρχονται από το σιτάρι HB4 στην αγορά ως εισαγόμενα τρόφιμα, μετά από εκτενή αξιολόγηση της ασφάλειας.

Στην έκθεση έγκρισής τους, η FSANZ ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια και ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από τη γραμμή σίτου IND-00412-7 θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο όπως τα τρόφιμα που προέρχονται από συμβατικές ποικιλίες μη ΓΤ σίτου.

Η γραμμή σιταριού IND-00412-7 έχει τροποποιηθεί γενετικά για ανοχή στην ξηρασία και στο ζιζανιοκτόνο glufosinate.

Η Trigall Genetics, μια κοινοπραξία με έδρα την Ουρουγουάη μεταξύ της Bioceres Crop Solutions και της Florimond Desprez, δήλωσε στην αίτησή της προς την FSANZ ότι το χαρακτηριστικό της ανοχής στην ξηρασία αποδίδεται στην έκφραση του καινοτόμου παράγοντα μεταγραφής HaHB4 που κωδικοποιήθηκε από το γονίδιο HaHB4 από ηλίανθο. Από την άλλη, η ανοχή στο γλυκοσινικό αμμώνιο επιτυγχάνεται με την έκφραση του ενζύμου phophinothricin ακετυλοτρανσφεράση (PAT).

Είναι η πρώτη φορά που η FSANZ αξιολογεί την πρωτεΐνη HaHB4. Η έγκριση πριν από την αγορά είναι απαραίτητη για να μπορέσουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα να εισέλθουν στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα εγκρίνονται μόνο μετά από ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας.

Η έγκριση επιτρέπει στα τρόφιμα που προέρχονται από τη γραμμή σίτου IND-00412-7, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα και άλλα ψημένα προϊόντα, να πωλούνται και να χρησιμοποιούνται για τρόφιμα.

Θα εφαρμοστούν σε αυτά τα προϊόντα οι απαιτήσεις επισήμανσης όπως υπαγορεύονται από τον κώδικα προτύπων τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας της Αυστραλίας. Η FSANZ απαιτεί τα τρόφιμα να επισημαίνονται ως «γενετικά τροποποιημένα» όταν νέο DNA ή/και νέα πρωτεΐνη παραμένει παρόντα στο τελικό τρόφιμο.

Ωστόσο, η απαίτηση επισήμανσης δεν θα ισχύει για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που κατασκευάζονται από αυτό το σιτάρι, για παράδειγμα, αιθανόλη, εάν δεν περιέχουν νέο DNA ή νέα πρωτεΐνη.

Η Ασφάλεια τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας (NZFS) και το Πανεπιστήμιο Murdoch δήλωσαν τη συμφωνία τους με τα συμπεράσματα αξιολόγησης της ασφάλειας της FSANZ ότι δεν έχουν εντοπιστεί πιθανές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια και ότι τα τρόφιμα από τη γραμμή σιταριού IND-00412-7 είναι ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Το Πανεπιστήμιο Murdoch σημείωσε επίσης ότι η γραμμή σιταριού IND-00412-7 καταδεικνύει έως και 20% αύξηση της απόδοσης υπό συνθήκες πίεσης του νερού, γεγονός που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για χώρες όπου η ξηρασία αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τη γεωργική παραγωγή.

Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ακολουθούν τη Βραζιλία και την Αργεντινή, οι οποίες είχαν προηγουμένως εγκρίνει τη χρήση του σιταριού. Η Βραζιλία ενέκρινε την εισαγωγή του πέρυσι τον Νοέμβριο.

Τον Οκτώβριο του 2020, η Αργεντινή χορήγησε έγκριση του σιταριού HB4 για ανάπτυξη και κατανάλωση, καθιστώντας την την πρώτη χώρα στον κόσμο που το έπραξε. Ωστόσο, η εμπορευματοποίηση του σιταριού HB4 στην Αργεντινή υπόκειται σε έγκριση από τη Βραζιλία, καθώς η Βραζιλία είναι η κύρια εξαγωγική αγορά για την παραγωγή σιταριού της Αργεντινής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο